Det er ikke bare i lavlandet sommeren har skrudd termostaten på full styrke. Også på Eidsbugarden i Jotunheimen på over 1000 meters høyde, er det tørt. Knusktørt, for å si det forsiktig.

Tydelig merket

På grunn av den store brannfaren har brannvesenet og kommunen lagt ned forbud mot bruk av åpen ild i naturen. Det gjør at det også under årets Vinjerock som starter torsdag 19. juli og varer til søndag 22. juli, er det totalt forbud mot bruk av åpen ild.

– Det betyr at publikum ikke kan bruke primus, gassgriller eller tenne bål utenfor teltet, sier festivalsjefen som skynder seg å legge til at man ikke skal behøve leve på tørre brødskiver under festivalen for det:

– Det vil bli et avgrenset område ved vannet der man kan fyre opp primusen og lage frokost. Dette området vil bli tydelig merket og være ekstra bemannet for å ta vare på sikkerheten, sier Julie Forchammer som er trygg på at dette ikke vil legge noen demper på festivalopplevelsen:

– Nei, vi er så heldige at vi har et fantastisk publikum som vet å sette pris på den flotte naturen festivalen arrangeres i, så det skal ikke bli noe problem. På en annen side vil ildforbudet gi publikum en ekstra god grunn til å teste ut de spennende festivalmenyene med kortreist mat, frister Forchammer.

 

Få sekunder

Sitter du på gjerdet og lurer på om du skal ta en tur til fjells på Vinjerock, gjør du klokest i å bli sittende, for billettene er borte for lengst.

– Billettene blir borte på noen sekunder. Det gjør Vinjerock til landets mest populære kulturarrangement, sett i forhold til kapasitet, sier Julie Forchammer som forteller at med bare 3000 billetter tilgjengelige til festivalen, kunne de trolig proppet fjellet full av festivalsultne publikummere – flere ganger.

– Det er jo alltid vanskelig å beregne slike ting, men tar man utgangspunkt i Facebook-eventet, er det over 15.000 som har meldt sin interesse for årets Vinjerock, sier festivalsjefen som legger til at billettene til neste års festival legges ut i desember.

– Det er vanskelig å få tak i billetter, men vi ser at publikum hele tiden består av en fin blanding av ferske fjes og folk som har vært her før og det er jo kjempefint, sier hun og har et tips for dem som etter å stått i kø fortsatt måtte være billettløse:

– Det går an å melde seg som frivillig. Det er en fin måte å få med seg en festival på, sier Forchammer som i år stiller med et sted mellom 600 og 700 frivillige.

 

Musikk og aktiviteter

Men hva kan de som har greid og skaffet seg billett oppleve under årets Vinjerock? Som vanlig er festivaltilbudet både av avslappende og aktiv karakter med feiring av festivalenes «far», Aasmund Olavsson Vinje sitt 200-årsjubileum som en ekstra saftig rosin i pølsa.

– Selv om det er musikken som er essensen, er det viktig med friluftsaktiviteter og andre spennende tilbud også, sier festivalsjefen som denne gangen kan tilby festivalpublikummet en plakat bestående av 25 konserter og 75 aktiviteter.

– Konsertprogrammet er variert med mange unge og spennende artister, sier Julie Forchammer som nevner navn som Cezinando, Fay Wildhagen, Ary og naturligvis Fieh som herjer Festival-Norge for tida, noe publikum på Fredvikafestivalen i Gjøvik fikk erfare for noen uker siden.

– Spennende blir også konserten med Vinjefolk, som er et helt nytt folkemusikalsk storband. De er på grunn av Vinje-jubileet satt sammen som et bestillingsverk til årets festival og består av musikere fra forskjellige land og band, sier Julie Forchammer som ellers kan friste med aktiviteter som krasjkurs i orientering, ølsmaking og mobilfri tur der man skal slå fast en gang for alle at turen kanskje blir som aller best når den ikke blir dokumenter på Instagram.