Sanger om Norge er et nytt programkonsept som har fått vokse seg snill og god i den lune og joviale armkroken til Tore Strømøy. Og Vazelina Bilopphøggers’ På Gjøvik er første, eller mer korrekt, andre sang ut.

Dominerende

Ideen er god, den. Mange av våre mest kjente og kjære popsanger handler jo om et sted – om det er en by med blommer i gaten eller en togstasjon et sted i Hallingdal.

I den første utgaven som ble vist søndag kveld, tar Tore Strømøy oss først med til Kjerringøy der Halvdan Sivertsen venter. Her viser NRK hvorfor de er best i klassen når det gjelder å skape ro og harmoni rundt både bildekomposisjonen og bruk av musikk. Men så er det Tore Strømøy, da.

Dette skal være underholdning, men han maser ustanselig med den dystre Tore på sporet-stemmen sin at selv en kvikk Halvdan Sivertsen sliter med å få opp stemningen. Ikke for at han får slippe til heller, for Strømøy er med hele tida, både som forteller og intervjuer. I tv-ruta er han ikke uventet også den dominerende part.

Eier skjermen

Da blir det andre boller når han ankommer Gjøvik der Eldar Vågan og Viggo Sandvik venter for å ta ham med rundt i området På Gjøvik handler om.

Vazelina-kara eier skjermen fra første stund. De kjappe replikkene sitter som i gamle dager, det er fakta, tull, tøys og skrøner om hverandre og Tore Strømøy får nok med å henge med i svingene når kara reiser rundt i Vazelina-limousinen gjennom byen og opp til Vazelina-museet i Hunndalen. Et besøk i «Evenrudeparken» midt i Hunndalen er det også tid til.

Kara er proppfulle av historier om slageren, om Gjøvik og Gjøvik gård. Kuriøst avslører Vågan at han hadde ei «typisk» Tony Joe White-akkordrekke i tankene da han lagde melodien som nærmest var et bestillingsverk i forbindelse med åpningen av Mjøsbrua midt på åttitallet.

Spinner rundt Strømøy

Et ålreit intervju med den sangglade Erik Røste danner opptakten til flere minutter med verdens vakreste Gjøvik-bilder, naturligvis ledsaget av slageren På Gjøvik.

De siste 20 minuttene av Sanger om Norge er nesten skummel god Gjøvik-reklame. Alt klaffer! Flotte mennesker (eller Gjøvikinger, som Strømøy kaller dem) som synger Vazelina-slageren ledsaget av bilder av byen badet i sol. Kan det bli bedre?

Til slutt spinner Eldar og Viggo av gårde og etterlater Strømøy i en eim av svidd gummi foran HOFF – ingen tvil om hvem som var de virkelige programlederne i den siste delen av Sanger om Norge, i hvert fall.