Gå til sidens hovedinnhold

Vi må skape noe nytt

Artikkelen er over 18 år gammel

– Gudstjenestene er designet for de som levde i 1814, de fleste av dem er døde, sier Gregers Lundh, prest i Gjøvik. Han er en av ildsjelene bak technomessa i Fjellhallen, et annerledes møte med kirka.

Det finnes cirka 4000 14-åringer i Hedmark og Oppland, eller Hamar bispedømme om du vil. Over 3000 av disse er allerede påmeldt til Technomesse i Fjellhallen på Gjøvik 15. november. Dette er for mange starten på årets konfirmantundervisning, men selv ungdommer som ikke skal konfirmere seg i kirken er velkommen.

– Det er kickoff for undervisningen, sier Lundh.

Han er ansvarlig for teksten som presenteres under det han selv betrakter som en gigantisk happening.

– Det blir en eksplosjon av inntrykk, lover han.

Trekkplaster

Bilfrelste Jan Erik Larsen, selv en prestesønn fra Hunndalen, ble forsiktig spurt om han kunne lede showet for ungdommene.

– Jeg var veldig nervøs da jeg skulle ringe Norges tøffeste programleder, sier prosjektleder Asle Berteig.

Han forteller at hunndølingen Larsen ikke nølte lenge før han svarte bekreftende på invitasjonen.

– Selvfølgelig skal jeg være der, hadde Larsen svart.

Berteig er koordinator for alle arrangementene som Hamar bispedømme har i sitt 850. jubileumsår. Technomesse i Fjellhallen blir den største happeningen for ungdom, den største jubileumsmarkeringen på Gjøvik og også det siste store arrangementet i bursdagsåret.

– Året har gitt en veldig god stemning, der mange nå ser til Hamar bispedømme for å se hva en kan få til i kirken, sier Merete Huuse ved bispedømmekontoret.

Annerledes

I tillegg til at autofile Jan Erik Larsen er et gedigent trekkplaster har Technomessa sikret seg DJ-en Øyvind Borgsjø og rapperen Multi. Bandene Apangello og Shoeshine Boys og et stort ten-sing kor skal også delta.

Innimellom skal det være bibeltime, litt undervisning og det blir også tid til en gudstjeneste.

– Men, glem alt en legger i begrepene gudstjeneste og undervisning. Selv om liturgien er lik blir dette noe helt annet, forsikrer Huuse.

Et av de essensielle kirkelige spørsmålene skal bli det første konfirmantene møter: Finns Gud? Ellers vil ikke de involverte røpe for mye av innholdet, men lover også noen overraskelser underveis.

Frivillige

Kristian Sandmark har spilt inn film, som han sammen med regilinja på Høgskolen i Lillehammer skal presentere via et avansert system. Det loves et TV-show ingen har sett maken til.

– Han er en Guds gave til den Norske Kirke, en filmmann som ville bli prest, sier Lundh.

Ynglingen på Gjøvik og KFUM/KFUK har fått oppgaven med å organisere alle de frivillige hjelperne som trengs.

– Vi trenger nok totalt rundt 100 personer, sier Harald Nagell-Dahl ved Ynglingen.

Han forteller at han har fått med en del i egen organisasjon, en del fra andre foreninger men legger også til at de fortsatt trenger flere frivillige. En liten avgift blir alt ungdommene må betale, og den regnes som en flat transportavgift. Det skal nemlig koste det samme om du blir fraktet fra øverst i Østerdalen, som om du bare blir skysset ned fra Bybrua.