– Veldig stolt!

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Lørdag spilte Ragnhild og Eldbjørg Hemsing for TV-publikum i beste sendetid som to av fem finalister i kampen om Den norske solistprisen og deltakelse i den internasjonale finalen i Wien. – Fullbefarne musikere, skrøt konsertmester Atle Sponberg, og fiolinjentene var strålende fornøyd med kvelden – selv om de ikke vant.

DEL

Fiolinist og konsertmester i Kringkastings- orkesteret, Atle Sponberg, framførte lørdag kveld to av Mozarts konserter for fiolin og orkester med to fiolinkolleger fra Oppland i hovedrollen. Fem finalister deltok i den nasjonale musikkonkurransen som NRK har valgt å kalle Virtuos, og Sponberg var svært imponert over hva Hemsing-søstrene og de andre solistene presterte.

– Dette er flotte musikere som vil og kan formidle musikk. Ragnhild og Eldbjørg har begge en nydelig tone. Dessuten er de musikantiske i spillestilen og framfører disse stykkene veldig lekent. De to søstrene har forskjellige måter å uttrykke seg på, og det er bra, sier Atle Sponberg som synes han hadde en fin dag på jobb lørdag kveld.

– Å spille med disse finalistene har vært veldig moro, konkluderer konsertmesteren i Kringkastingsorkesteret som spilte under ledelse av dirigent Rolf Gupta.

Venner og konkurrenter

Å bli plukket ut som to av fem solister i en nasjonal musikkonkurranse, er en seier i seg selv. For Ragnhild og Eldbjørg Hemsing fra Aurdal var det en spesiell dag også fordi konkurrentene var i kategorien slekt og venner.

– Frida og Tine er veldig gode venninner som jeg spiller med ukentlig på Barratt Dues musikkinstitutt. Julie kjenner jeg også – ja, og så er det jo Eldbjørg, da. Det er sjeldent å konkurrere mot så mange som står en nær. Men egentlig tenker jeg ikke så mye på at det er en konkurranse. Å være i finalen og spille med Kringkastingsorkesteret, er en premie i seg selv, sa Ragnhild før konkurransen startet lørdag kveld.

Da hadde finalistene nettopp gjort unna en generalprøve der de fikk testet hvordan det var å spille med fjernsynskameraer svært tett innpå seg.

– Egentlig merket jeg ikke noe særlig til det, så det gikk veldig greit. Jeg må jo bare konsentrere meg om å det jeg skal gjøre, sa Eldbjørg, nettopp fylt 16 år og finalens yngste deltaker.

Kameraer og konkurransealvor til tross – det var forbausende lite nerver å merke bak scenen før sending.

– Det kommer nok litt senere, og slik skal det jo være også, mener Eldbjørg.

Etter at det hele var over var søstrene samstemte i sine kommentarer.

– Dette var utrolig artig, og vi er veldig fornøyd! sa Eldbjørg og Ragnhild som også gledet seg stort over venninnen Tine Thing Helseth.

Hun vant både publikumsprisen og Den norske solisprisen og blir dermed Norges representant i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians.

Mest Mozart

I anledning årets Mozarts-jubileum skulle finalistene velge blant komposisjoner av Mozart eller hans samtidige. Eldbjørg plukket ut tredjesatsen fra komponistens 4. konsert i d-dur, mens storesøster Ragnhild framførte Mozarts konsert nummer én i b-dur, tredje sats. Begge stykkene var nye bekjentskaper for Hemsing-søstrene.

– Men vi har spilt mye annet av Mozart, så vi kjenner ham godt, forteller Ragnhild.

Finalist Julie Coucheron (klaver) valgte også verker av jubileumskomponisten, mens Frida Frederikke Waaler Wærvågen (cello) og Tine Thing Helseth (trompet) spilte Haydn. Helseth hadde i grunnen ikke noe valg.

– Mozart har ikke skrevet noen konserter for trompet og orkester, så det måtte bli Haydn, sa Tine Thing Helseth som framførte Haydns berømte trompetkonsert så bra at både fagjuryen og publikumsjuryen stemte henne fram til seier.

– Jeg var veldig fornøyd med framførelsen. Jeg glemte både tid og sted og var i musikken. Det er jo det som er målet, sa en svært glad Virtuos-vinner.

Nytt konsept

Det er første gang at NRK er med på å plukke ut Norges deltaker til den internasjonale solistkonkurransen gjennom en direktesendt finale på TV. Arild Erikstad, redaktør/programleder og i denne anledning også juryformann, var fornøyd både med sendingen og med finaledeltakerne.

– Jeg synes det er utrolig morsomt å kunne presentere fem talenter innen klassisk musikk i beste sendetid en lørdagskveld, sa Erikstad som var begeistret over finaledeltakerne.

– Fabelaktige jenter! Ikke bare er det fantastiske musikere, men de opptrer også med en autoritet og en sikkerhet som er helt utrolig tatt i betraktning av at der så unge, mener Erikstad som satt i juryen sammen med Christian Eggen, Randi Stene, Peter Herresthal og Truls Mørk.

Foreløpige tall fra NRK viser at ca. 30.000 seere stemte under sending.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags