Terningkast 6: VAZELINA BILOPPHØGGERS: Bedre hell' all medisin!

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Opal Rekords/Universal

DEL

Det virker i dag noe merkelig å tenke på at Vazelina Bilopphøggers gikk hen og vant "NM i rock" i 1980. Det skjedde som et rent rockabilly-band, og la grunnlaget for platekontrakt og nasjonal suksess. 25 år senere er de fortsatt norgesmestre – i sin helt egen sjanger.

Gruppa har listet opp 15 album i sin diskografi, når de nå feirer 25-årsjubileet med den doble samle-CD'en "Bedre hell' all medisin!" . Da er den forrige samleplaten "Gammel Oppland" fra 1994 tatt med. De fleste låtene også på den nye samleplaten er fra før -94, så det blir noe overlapping med den forrige. Men nå inneholder samlingen 40 spor, mot 27 for 11 år siden.

Det mange nok først og fremst forbinder med Vazelina, er et showband med fortreffelige coverversjoner av gamle rock'n'roll-klassikere, som "Blå lys" (-82) og "Bomull i øra" (-83). Enskjønt coverversjoner, låtene har som kjent gjennomgående rent ut vanvittige "oversettelser" av tekstene, stort sett gjort av Eldar Vågan – en uhyre viktig ingrediens i den typiske Vazelina-feststilen.

Men Vazelina er så mye mer – noe samleplaten fint dokumenterer: Før det første noen "coverlåter" som bryter ut av dette sjangerbildet, som "Trynet på en dau mann" (-96) og "Da var det schäferen beit!" (-89), deres herlige anretning av Monkees-låten "I'm A Believer", skrevet av Neil Diamond.

I tillegg har imidlertid bandet bestandig inneholdt en veritabel låtskrivningskapasitet også på egen hånd – i Eldar Vågan. Også en god del av hans låter er av rock-a-doodle-type, som gjennombruddslåtene " Gi meg fri i kveld" og "Bilopphøgger boogie" (begge 1980, før Viggo Sandviks kraftfulle vokale inntreden), og de kanskje enda mer kjente "Musikk tel arbe'" og Beach Boys-pastisjen " Surfbrett" (begge -86). Men etter hvert har også Vågan-komposisjonene steget noe ut av gammalrock-stilen og opptatt elementer i seg av mer " moderne" type, som den kostelige "Sven Torsell" fra -92, med en atmosfære et sted mellom Shadows og Nick Cave.

Etter hvert, med all erfaringen, har også det tekstmessige uttrykket fått en tidvis helt ny dimensjon. Midt blant all partyrocken har det på Vazelina-platene siden slutten av 80-tallet også ligget noen hundre prosent "seriøse" låter – ting som utvilsomt er av det mest betydningsfulle de har levert. Det er nok å nevne Gjøvik-hyllesten "På Gjøvik" (-92, Vågan/Sandvik) og den livsfilosoferende "arbeidersangen" "Det beste i livet er gratis" (Vågan, -90), der de i begge tilfeller ligger betydelig nærmere Prøysen enn Elvis.

I tråd med denne musikalske og tekstmessige utviklingen har også forholdet mellom show og seriøst ofte blitt mer intrikat. Et typisk eksempel er " 11 år uten kvinnfolk" (Vågan, -92), som er både til å le og gråte av.

De har gjort to nyinnspillinger til jubileumssamleplaten: En typisk Vazelina-cover av Eddy Cochrans kjente "Summertime Blues", samt " Halve Helga på hele meg", basert på en låt av Nick Lowe. Dessuten har de tatt med to låter fra platen og ikke minst TV-serien " Hjulkalender": Den jazzete, cabaret-aktige "Hjul-jul i jul" og den i høyeste grad stemningsfulle "Hem'att tel jul".

Da de vant NM i rock i 1980, var de to originalmedlemmene Arnulf Høggern Paulsen og Eldar Vågan med, men det var først fra året etter, at vi fikk det Vazelina vi siden har kjent, med Viggo Sandvik, Jan Einar Johnsen og Rune Endal (forlot ballet i 1990). De siste årene har det kanskje ikke skjedd så mye på platefronten med Vazelina, men de har mildt sagt vært aktive på andre fronter – som revyer og TV-serier.

I alle disse 25 årene har de vært Gjøvik- og Toten-ambassadører av ypperste rang, med en masse stedsnavn-referanser i tekstene, artige historier og ikke minst en bruk av dialekt som har gjort "totningen" til en interessant og trivelig skikkelse i opplevelsesbildet til folk i hele landet. Langt fremskreden selvironi på distriktets vegne går hos Vazelina alltid sammen med en kjærlighet til hjemtraktene som ikke er til å ta feil av.

Samleplaten inneholder en grei oversikt over låtene, og et coverhefte med artige bilder og bandets historie ført i pennen av Eldar Vågan. Men det kunne kanskje inneholdt enda litt mer opplysninger om låtene og innspillingene.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags