Gå til sidens hovedinnhold

Telemanns kantater

Artikkelen er over 14 år gammel

I alt 11 CD-plater med Georg Philipp Telemanns (16811767) kantater skal spilles inn av Bergen Barokk. Nå er fjerde CD under innspilling i Hoff kirke i Østre Toten.

Første plate spilte vi inn i Sofienberg kirke i Oslo. Andre og tredje plate spilte vi inn her i Hoff kirke i fjor høst. Nå er vi i gang med fjerde plate denne uka, og alt tyder på at vi kommer til å fortsette å spille inn her i kirken, forteller Hans Knut Sveen i Bergen Barokk.

Han mener at kirkerommet er «full klaff lydmessig».

Det passer oss veldig godt, og gir den rette klangen. Det er ikke for mye og ikke for lite akustikk for våre instrumenter, alt er helt passe, sier Sveen.

Får god hjelp

Sveen skryter også av sine medhjelpere på Toten.

Kirkevergen og staben ellers ved kirken er helt unike i sin hjelpsomhet. Det samme gjelder Hoff Gjestgiveri, der vi bor under innspillingen. Alt blir lagt til rette for oss når vi er her. Til sammen faller alle brikkene rundt en innspilling så godt på plass, at det ser ut til at vi blir her videre, sier han.

Det var lydteknikeren i prosjektet, Geoff Miles, som tipset ensemblet Bergen Barokk om Hoff kirke. Miles har vært med andre klassiske utøvere under innspilling der.

I løpet av uka

Den fjerde CD-en skal inneholde rundt 70 minutter musikk. Opptakene ble startet mandag denne uka og skal pågå til og med fredag. Da skal hele plata være innspilt.

Solistene varierer noe fra CD til CD. I fjor høst hadde vi blant andre med Bjarte Eike fra Gjøvik på fiolin, sier Sveen.

Denne gangen er det sanger Franz Vitzthum (kontratenor), Peter Holtslag på traverso (fløyte), Markku Luolajan-Mikkola på cello, og Hans Knut Sveen på cembalo og orgel. De to sistnevnte skal være med på alle platene.

Telemann er en komponist som er viet lite oppmerksomhet i vår tid, i forhold til eksempelvis Johan Sebastian Bach. Telemann skrev i årene 172526 en kantatesyklus på i alt 72 kantater, «Harmonische Gottes-Dienst». Vi spiller inn hele denne samlingen. Til hver CD kommer et teksthefte om musikk, komponist, og de religiøse og samfunnsmessige forhold den gang da. Så langt er bare første CD utgitt. Til den følger et teksthefte på 66 sider, opplyser Hans Knut Sveen.

Forskere er også med

Også flere forskere er knyttet til prosjektet. Da Oppland Arbeiderblad besøkte Hoff kirke mandag, var Wenche Ophaug fra Universitetet i Oslo til stede. Hun er forsker innen fonetikk, og spesialist på uttale av tysk språk fra 1700-tallet.

Når alle 11 CD-ene foreligger, vil de bli utgitt i samlet pakke med en bok. Både denne pakken og alle CD-er som kommer ut fortløpende, lanseres i hele verden, forteller Hans Knut Sveen.

Nå står altså andre og tredje CD for tur til å bli utgitt. Den fjerde som er under innspilling, kommer trolig ut til jul.

Planen er at siste innspilling skjer i 2009, slik at siste plate kommer i 2010. Men finansieringen videre av prosjektet bestemmer mye, forteller Sveen.

Platene gis ut på selskapet Toccata Classics i London. Prosjektet drives fra Griegakademiet i Bergen, med økonomisk støtte fra blant andre Meltzerfondet i Bergen, Norges forskningsråd, Norsk kulturråd og Bergen kommune.