Gå til sidens hovedinnhold

Technomesse

Artikkelen er over 17 år gammel

Fjellhallen er full av unge, kommende konfirmanter i fargerike T-skjorter. Hallen er mørk, foran på scenen spiller et techno-band. Snart tar en morsom video-snutt over, med raske klipp og tegneserieaktige virkemidler. Det er bibeltimen som er i gang. Etterpå følger technomessen, med høy kjendisfaktor og ungdommelige virkemidler, men også med tekstlesing, bønn og nattverd. Slik skal bispedømmets konfirmanter møtes på et språk som de forstår.

Lørdag ble landets første technomesse arrangert i Fjellhallen. Vel 3600 konfirmanter fra hele Hamar bispedømme var samlet til tekstformidling, musikk, sang og dance, med selve messen som høydepunkt og finale.

Det var Gregers Lund og Kristian Sandsmark som fikk ideen til technomessen, som en markering av bispedømmets 850-årsjubileum. Resultatet har blitt en massemønstring av kommende konfirmanter, der innholdet er bibeltimer og altså en technomesse, der tradisjonelle kirkelige elementer gis et mer ungdommelig uttrykk. Messen er skrevet av Lundh, mens Sandsmark har visualisert innholdet i bibeltimene og messen ved hjelp av videosnutter vist på storskjerm.

Mye positivt

Hele 3615 konfirmanter fra Hedmark og Oppland var påmeldt til denne historiens første technomesse. Blant disse var det også en gjeng fra Raufoss, som det var mulig å få i tale etter Lundhs andre bibeltime:

– Mye er tøft, men det tar lang tid, og da kan det bli litt kjedelig, mente Stian Roterud.

At technomessen er bedre enn vanlig konfirmantundervisning og krl-undervisningen på skolen, var imidlertid gjengen fra Raufoss enige om. Det de unge var minst fornøyd med, var at de måtte sitte ganske mye i ro.

– Men det er gøy å treffe så mange jevngamle, forsikret Edvard Evang Østbye.

Mest spent var ungdommene likevel på Jan Erik Larsens ankomst. Ville han komme med bil, mon tro?

Vanngevær og gudsord

Om det kristne budskap stod i sentrum, var likevel Autofils Jan Erik Larsen hovedattraksjonen for flere enn Raufoss-ungdommene. Han ankom da også «standsmessig» på en Honda mini-motorsykkel, og tok salen med storm. Fra Larsen kom på scenen og satte kjeften i fri, til arrangementets slutt, hadde Larsen grep om konfirmantene.

Og få kan formidler det kristne budskap med mer smittende entusiasme enn Larsen. Mannen var både morsom og direkte, og han var et meget godt valg som bærende skikkelse messen igjennom, ved siden av ungdomsprest i Røa, Ullern og Ris, Margit Louise Holter.

Gregers Lund hadde også lykkes bra med å skape bilder ungdommen forstår, som når «livets vann» blir mer og mer grumsete av likegyldighet, selvmedlidenhet, bitterhet, forfengelighet, moralisme og fortvilelse, alle fargerike tilsetningsstoffer som til slutt farger det klare vannet svart, helt bokstavelig talt.

Et frydefullt høydepunkt var ellers da Larsen spurte om vi ville smake «livets vann», før han fyrte løs med et av markedets kraftigste vanngevær. Og da Jesu oppstandelse førte til fyrverkeri fra scenekanten.

Vellykket konsept

Gregers Lundhs technomesse var imidlertid ikke bare et sirkus, men en messe som inneholdt de tradisjonelle elementene, og der blant annet nattverden ble gjennomført på en effektiv, verdig og høytidelig måte. Teksten var fra Lukas-evangeliet, om den fortapte sønn, og det var både bønn og sang under messen. Innholdet var altså i hovedsak tradisjonelt, mens innpakningen var ny og spennende.

«Far i himln / Du r helli / Kom! / M8 du rule jorda / som i himln». Slik så begynnelsen Fader vår ut i ny språkdrakt, på storskjerm i Fjellhallen, med «koz» og smily etter amen. Den ungdommelige tonen var altså gjennomført arrangementet igjennom, og resultatet ble helstøpt og bra.

Etter endt dyst, var Lundh meget fornøyd; – Alt klaffet, var hans umiddelbare kommentar.

– Jeg har stor tro på et «kick off» helt i begynnelsen av konfirmantundervisningen, og vil prøve å selge ideen til resten av landet, sier Lundh, som håper at det ikke blir med denne ene technomessen.