Gå til sidens hovedinnhold

Teatermagi i gruvene

Artikkelen er over 18 år gammel

De norrøne gudene lever videre i Nysetergruvene på Grua. Både store og små ble bergtatt av æsene i helga.

Det er et høyst originalt kulturhus de har fått seg i Lunner. Med initiativtaker og prosjektleder Øivind Brenli i spissen har Lunner Revy- og Teatergruppe (LURT) gjort noe helt nytt og flyttet en teateroppsetning inn i de gamle Nysetergruvene.
- Vi er opptatt av å få til noe eget. Ikke bare sette opp revyer og musikaler som andre har gjort tidligere. Jeg synes vi beviste at det var mulig med stykket om bronsebukkene.Nå prøver vi igjen, sier skuespiller og medansvarlig Anne K. Brodtkorb.
Og ingen kan si at ikke «Bergtatt av æser» er nyskapende. Publikum utstyres med hjelmer og lommelykter og loses i puljer gjennom trange gruveganger, opp bratte trapper og inn i fjellhaller. Et kaloriforbrennende kulturforetak, med andre ord. Og mange virkemidler tas i bruk. Lyd og lys spiller sammen med de mest solide kulissene i verden, selve berget. Kreative elever ved Gran videregående har illustrert verdens tilblivelse. I tillegg har regien utnyttet de mulighetene som finnes; trapper, vannspeil, skrenter og trange hulrom, til å understreke budskapet.

Stressende og utfordrende
- En stressende oppsetning for skuespillerne. Og en teknisk utfordring å lose forskjellige grupper gjennom den norrøne verden på samme tid, sier Brodtkorb.
Stykket er bygget rundt norrøn mytologi. Historier de fleste av oss vil kjenne igjen i hvert fall bruddstykker av. Utenfor gruven møter vi Snorre Sturlasson (Ulf Ergo) som beretter om de eldgamle norrøne mytene. Heldigvis slipper Heimdal oss inn i Åsgard og på veien til Mimes brønn får vi med oss den norrøne skapelsesberetningen. Historien om Balders død får vi også servert, før en stor del av forestillingen er viet Trymskvida, sagnet om hvordan Tor mistet og fikk igjen hammeren sin.

Skummelt god Loke
Noe er veldig bra, noe fungerer ikke fullt så bra. Det siste tablået, scenene hvor vi møter Tor, Loke og jotunkongen Trym, løfter forestillingen. Marit Sverresson er fantastisk slu som Loke, han som stiller opp Tor til å kle seg i kvinnedrakt for å få hammeren tilbake. Litt for brått er det over, vi får ikke en gang klappet for Sverresson og de andre dyktige skuespillerne. Bergteater er en uvant form, ikke bare for dem som setter opp stykket, men også for publikum. Noen ganger føler vi oss som deltakere i et rollespill, som når jotnen Traske plutselig hopper fram blant oss. Men så ser vi lommelyktene og hjelmene og guidene, og så må vi innse at vi bare er på besøk i Jotunheimen likevel.
Men tidvis er det magisk og mytisk og det finnes vel knapt noe bedre tema enn norrøn mytologi når man først skal flytte teater inn i fjellet. LURT har tidligere vist seg så profesjonelle at man nesten ikke kan kalle det amatørteater. «Bergtatt av æser» er et vellykket eksperiment og viser at den kreative gjengen ikke hviler på laurbærene fra tidligere oppsetninger.

Ny sjanse neste helg
For dem som ikke fikk med seg «Bergtatt av æser» i helga, finnes det noen ledige billetter til neste helgs forestillinger.
- Interessen var laber i starten, men rett før premieren er vi blitt nedringt av folk som gjerne vil få med seg dette, sier Anne K. Brodtkorb.
Onsdag er det egne forestillinger for kommunens 5. og 8. klassinger. Garantert årets mest spennende historietime.