Gå til sidens hovedinnhold

Store gutters lekeplass

Artikkelen er over 15 år gammel

Nær hundre modellflyentusiaster fra hele landet boltret seg på Strandefjordisen.

Det årlige modellflystevnet på Fagernes har blitt et av de største i Norge. Bare stevnet på Notodden som arrangeres på høsten, kan måle seg med antall deltakere. Det er 31. gang Fagernes flyshow arrangeres, og deltakerne kommer langveisfra.

30 timers kjøring

– Jeg har kjørt i 30 timer i ett strekk for å komme hit, sa Kjetil Mathiesen fra Alta. Han viste fram Twin Otterflyet som det bare finnes to av i landet.

– Vi reiser så langt fordi det er et godt miljø blant dem som flyr modellfly. Det sosiale betyr mye. Det var ikke noe vanskelig å få fri av kona. Jeg har voksne barn, så jeg får lov til å gjøre det jeg har lyst til, smilte kameraten Per Egil Hustad, som lar til, at han ble bitt av modellflybasillen for 25 år siden. Det er første gang han er på Fagernes, og skryter av både stedet og stevnet.

Det var fly i alle størrelser, modeller og fasonger på Strandfjordisen. Det største var en 1/2 scala Piper Cub som Svein Rudshagen fra Moss er eier av.

– Jeg har litt problemer med å starte den i dag, men skal nok få det opp. Det har et vingespenn på 5,6 meter. Jeg har bygget egen tilhenger for å få med meg flyet mitt. Flyet har en 140 kubikks boxermotor med fire sylindre, og veier 35 kg. Det er greit å fly det bare motoren får nok drivstoff, sa Svein Rudshagen.

Ikke lenge etter kom flyet på lufta, men det tok ikke lang tid før Rudshagen måtte foreta en nødlanding. Flyet tippa rundt i løssnøen utenfor landingsstripa.

– Det gikk greit. Jeg må bare småjustere litt, så skal det i lufta igjen. Hadde det havarert, ville det blitt dyrt. Dette flyet har kostet meg litt over 40 000 kroner. Kona mi synes jeg er tullete som bruker så mye på fly, men jeg får lov gliste Svein Rudshagen.

Dyrt

– Det gikk verre med en som kjørte flyet sitt rett i isen i går. Det krasjet kostet visst 70 000 kroner. Det var bare pinneved igjen av flyet, sa Svein Rudshagen.

Andre som kjørte kostbare modeller var jetfly. Et jetfly kan koste nær 70 000 kroner. Det kan komme opp i en hastighet på 300 km/t. Geir Fleshe fra Vestby var en av dem som hadde med seg et slikt fly. Han styrte flyet sitt med sikker hånd.

– Det gikk flott, og var lettstyrt. Det var andre gang jeg hadde dette flyet i lufta, sa Geir Fleshe, som ikke ville ut med hvor mye flyet og fjernstyringen kostet.

– Hvorfor skal jeg si det nå som vi har det så morsomt. Det er en flott hobby, sa Geir Fleshe.

De som deltok var samlet på et avsperret område. Publikum måtte stå utenfor tauene. Innenfor sperringene var det veldig få kvinner. Oppland Arbeiderblads utsendte klarte ikke å observere en eneste en.

– Dette er nok en guttehobby. Det er ingen damer som er påmeldt her. Det er veldig få damer som flyr modellfly i Norge. De er hjertelig velkomne, men de kommer ikke. Derfor er dette nesten en ren gutteport, sa stevneleder Geir Atle Kjørli.