Stenbergdagen endte med branntilløp i museumsbygning

Brannvesen fra både Toten og Gjøvik rykket ut til branntilløpet i en av Totens eldste bygninger.

Brannvesen fra både Toten og Gjøvik rykket ut til branntilløpet i en av Totens eldste bygninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Under den som vanlig godt besøkte Stenbergdagen på Mjøsmuseets anlegg i Vestre Toten søndag, kunne besøkende blant annet få oppleve tradisjonsbakst på antikvarisk vis. I Åserudbygningen var det fyrt opp i peisen i forbindelse med denne demonstrasjonen av tidligere dagers teknikker.

Da porten for lengst var lukket for dagen, gikk en ansatt rutinemessig gjennom anlegget for å se til at alt var som det skulle være. Men i Åserudbygningen var det ikke slik. Røyk sivet fortsatt ut fra steder den ikke skulle, i pipa under taket.

Flere bidro i slukking

Fortsatt befant det seg ansatte og frivillige på Stenberg etter den åpne dagen, og flere bidro i slukkingsarbeid fram til brannmannskaper fra både Toten og Gjøvik kom til stedet og tok over. Åserudbygningen er en av de eldste bygningene som fortsatt består på Toten, og ble flyttet til Stenberg på starten av 1970-tallet.

Snarrådig innsats søndag gjør at den fortsatt består.

Har ledet varme

Det er ikke første gang det er gjort opp ild i peisen i bygningen. Driftsleder Anders Brusveen i Mjøsmuseet forteller at det skal være konstruksjonsmessige forhold i pipa som bidro til å skape situasjonen.

– Det er jo en forholdsvis gammel ovn, men selve pipa ble murt opp etter at bygningen ble flyttet til Stenberg, sier Brusveen.

Han forklarer at pipa har ledet varme slik at ting rundt den har blitt så varmt at det igjen har påvirket treverk. Dette treverket har blitt forkullet og avgitt røyk, hvoretter neste fase ville vært flammer.

– Men takket være gode rutiner og litt flaks ble dette fanget opp på et tidlig tidspunkt, sier Brusveen.  

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags