Jernhest og dølagamp på Stenbergdagen

PRÆRIEVOGN: Med kalesjen oppe kunne Morten Skaugerud kanskje vært klar for en tur over prærien, men denne turen gikk bare til Vollumfjøset.

PRÆRIEVOGN: Med kalesjen oppe kunne Morten Skaugerud kanskje vært klar for en tur over prærien, men denne turen gikk bare til Vollumfjøset.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For Gutun maskinlag er det spesielt en ting som er viktig: At det ryk og blæs.

DEL

For andre år på rad var laget med på Stenbergdagen, og godt representert var de også med sine traktorer og landbruksredskap. Samlerobjektene tilhører så absolutt veteranklassen, men de putrer og går, ikke helt støyfritt, og kanskje heller ikke helt uten røyk. Traktorteknologi fra det tidlige 50-tall har vist seg meget levedyktig selv inn i vår elektroniske tidsalder. Og er det noe som svikter, er det lett tilgang på reservedeler. De lages faktisk den dag i dag.

Havre eller diesel

Maskinlaget med rundt 130-140 medlemmer har tilholdssted og verksted i Blindtarmen mellom Kapp og Bilitt. På Stenbergdagen delte de jorde med hestefolket, slik at publikum fikk se hvordan åkeren ble bearbeidet både før og etter at hestekreftene byttet drivstoff fra havre til diesel. For de som heller foretrakk ekte dølahest, var dølahestlaget på plass også denne gang, med hesteskyss klar til å by publikum på en aldri så liten kjøretur fra Øverjordet til Vollumfjøset.

Nytt fra hagen

I hageanlegget på Stenberg har det skjedd mye. Moderne teknikk har gjort det mulig å kartlegge hvordan hagen kan ha sett ut på amtmannens tid. Man har sporet opp hagegjerdet og grønnsakhagen, og etter at noen av de store trærne ble felt, har også lindelysthuset kommet mer til sin rett. Der vokser lind som sannsynligvis sto der da Weidemann-familien flyttet inn. For de hageinteresserte var det anledning til å høre om plantene som er satt ned der, og Mjøsmuseets Heidi Froknestad innbød til omvisning, som også innbefattet besøk i amtmanninnens lysthus, der hennes venninner satt og nøt sin te. Lysthuset er i store deler originalt og sto ferdig restaurert til grunnlovsjubileet.

Håndverk og mat

Det var også i år mange besøkende til Stenbergdagen. De fikk se mye gammelt håndverk og smake på god gammel kost som rømmevafler og vassgraut, oppleve hvordan lærerne holdt disiplinen oppe før i tida, og på tunet tok amtmannsfamilien imot som vanlig, mens Toten contradans hadde oppvisning. Flatbrødbakst, kinning av smør og demonstrasjon av hjemmebrenning sto også på programmet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags