Nora Foss Al-Jabri er en lokal sangstjerne som har utmerket seg i våre spalter fra svært ung alder. Lørdag kveld gikk hun videre til finalen av Stjernekamp på NRK.

Som mange andre over hele landet får vi ikke nok av Nora, derfor gir vi deg noen Nora-høydepunkter fra arkivet vårt i denne saken.

2004-2005 – «Stjerner i sikte»

I 2004 kunne gjestene på Gjøvikmarken se åtte år gamle Nora Foss Al-Jabri framføre låta «Storms never last» i konkurransen «Stjerner i sikte». Det holdt ikke til seier, men Gjøvik-jenta var på plass igjen allerede året etter. Da imponerte 9-åringen stort på scenen med låta «Stop» og vant sang-klassen.

OAs journalist skrev at «småsummingen bortover gressbakken døde hen og alle bare lyttet. Helt til de mumlet til sidemannen: – Hun der var jammen flink.»

Nora på Gjøvikmarken 2005. Arkivbilde.

2005 var et travelt år for den ni år gamle jenta. I tillegg til seieren i «Stjerner i sikte» var hun også med på sju forestillinger av Putti Plutti Pott, og et juleshow.

Juleshowet, A Soulful Christmas, var ikke med hvem som helst. Nora sto nemlig på scenen med blant annet Ingvild Pedersen, Geir Wentzel og Gaute Ormåsen.

2006 – Stort talent

Nora er blitt 10 år, og omtales av OA som «et stort sangtalent». Sommeren 2006 reiste hun blant annet rundt og sang på institusjoner i nærområdet.

I tillegg var hun å se på «Toner fra tunet» på Gjøvik gård med Bror Skog og Benedikte Narum Jenssen.

Senere på høsten gjestet hun scenen på Gjøvikmarken igjen. Denne gangen fikk hun med seg Narum Jenssen.

Vinteren samme år opptok musikalen til Vestre Toten amatørteater opp mye av tiden. Nora spilte karakteren Heidi som barn, mens Benedikte Narum Jenssen hadde rollen som den voksne Heidi.

2007 – TV2 og NRK

Øyvind Gravdal visste ikke hvem Nora Foss Al-Jabri var da han hørte henne synge på lokalradioen, men han visste at denne jenta ville han ha med på Lyriakas sjette plate. Tre av sangene på plata synges av Nora.

– Jeg hørte Nora synge første gang på lokalradioen i påsken, og smeltet helt. Derfor ringte jeg radioen og fikk greie på hvem det var som sang, med tanke på å få henne med på plata. Det var jo ekstra gøy at hun var fra Gjøvik, sier Øyvind Gravdal, som selv har svigermor i byen og har mange minner fra den gang han bodde her.

Nora deltok under markedsføringen av plata, blant annet på TV2s God Morgen Norge.

11 år gamle Nora. ARKIVBILDE.

«Norge oppdager Nora»

Det skrev OA 13. oktober etter at 220.000 så Nora (11) synge på VGs snutter.no. Etter at søsteren lastet opp en innspilling av Nora som synger Jeff Buckleys «Hallelujah» på en Idol-på-nett-konkurranse, fikk sjetteklassingen et stort publikum.

2007: Nora på Nitimen.

I 2007 var Nora i vinden som aldri før. Hun skulle egentlig deltatt på en julekonsert i Fjellhallen, men gjestet i stedet TV 2 og NRK1. Der ble hun intervjuet om hvordan det har vært å bli kjent via internett.

2008 – Norske talenter

Storfavoritten Erlend Bratland gikk seirende ut av finalen i Norske Talenter på TV2. Nora Foss Al-Jabri (11) kom med blant superfinalistene og havnet som nummer tre.

Samme år hadde Kor-90 Al-Jabri med på laget.

Norske talenter 2008.

2009 – Musikkpris

Nora vinner Coop Innlandets musikkpris. I tillegg til heder og ære mottok hun en sjekk på 20 000 kroner.

Sang for Operah

Som første nordmann opptrådte Nora Foss Al-Jabri i «The Oprah Show», bare 13 år gammel. Først hørte Oprah henne på nettstedet youtube.com, deretter på videoer som Nora har laget og sendt til talkshowverten.

2010 – Stalker

I 2010 blogget Nora Foss Al-Jabri. Da ble hun blant annet plaget av en stalker som kalte seg «Sopranelskeren». Vedkommende kritiserte henne også på steder som YouTube. Siden sluttet hun å blogge.

2011 – Debutplate

15-åringen slapp debutplata, Nora Foss Al-Jabri, som blant annet inneholder singelen «Love Don't Have an Age» og «Over the Rainbow».

Plata fikk terningkast 5 av OA.

– En av Nora Foss Al-Jabris sterkeste egenskaper, er evnen til å hele tiden være seg selv, skrev Frode Hermanrud.

VIDEO: Nora spiller inn musikkvideo

2012 - MGP

Nora Foss Al-Jabri fikk hele 300 forespørsler på Facebook og 167 brev i posten etter seieren i MGP-delfinalen på Ørlandet.

Hun havnet på 2. plass i finalen, men var fornøyd med det.

– Tooji var en verdig vinner. Han kan nå høyt opp i den europeiske finalen. Det er elementer i låta som kan favne mange land, uttalte Nora.

4. plass på iTunes

Nora FossAl-Jabri klatret helt opp til fjerdeplass på Itunes med MGP-låta «Somewhere beautiful». Bare fjorårets norske hit signert Plumbo, «Møkkamannen», samt Coldplay og Donkeyboy var foran Nora på lista.

Turné med Kurt Nilsen

Nora Foss Al-Jabri var sammen med Kurt Nilsen to av hovedattraksjonene da Kreftforeningen og P4s konsertturné Vinterlyd kom til Gjøvik 5. mars.

Samme år flyttet hun også til Oslo for å lage hits.

Mange fans

Nora Foss Al-Jabri har gjennom sin karriere fått mange fans.

MGP 2012. Arkivbilde.

Denne uka ble det nesten litt for mye av det gode for 18-åringen da hun besøkte sin gamle skole.

Video: Henning Gulbrandsen

Se også: På platebar med Nora

Video: Frode Hermanrud