JAN FRODE SIMENSEN" /> JAN FRODE SIMENSEN" /> Gå til sidens hovedinnhold

Sang og dans på timeplanen

Artikkelen er over 15 år gammel

Martine Evenrud Solbakken og Marianne Kostøl tar en svingom mens alle synger og elevene klapper takten. I disse dager lærer 295 skoleelever i Vestre Toten sanglek.

I går var Marianne Kostøl hos første og andre trinn på Korta skole på Raufoss. I første trinn var elevene både engasjerte og syntes det var morsomt med bevegelse, lek og sang i en hel skoletime. Det var relativt enkle tekster, enkle refrenger, og så fikk elevene bevege seg i takt med sangen. Og alle elevene greide å henge med på det meste.

– Jeg er overrasket over hvor engasjerte elevene har vært, og hvor fint alt har gått så langt, sier Marianne Kostøl. Hun skal innom alle barneskolene i Vestre Toten og vise hva sangleker er i de to yngste trinn.

Kulturkontoret i kommunen har bedt Kostøl lage et opplegg for en skoletime. Kostøl har hentet fram sanger og leker fra egen hukommelse.

Har lange tradisjoner
– Sangleker har lange tradisjoner. I riktig gamle dager ble sangleker brukt av voksne. Så var det mest ungdom som brukte dem. I nyere tid er det barn som har brukt dem. Men i de seinere år har sangleker nesten gått i glemmeboka. Det er synd. Gamle tradisjoner må vi ta vare på, mener Marianne Kostøl, som i mange år har skrevet viser, sunget viser, både for voksne og barn, og har skrevet tekster for å underholde barn.

– Av de gamle sanglekene huskes best Bjørnen sover, og Bro, bro, brille. Men det er færre enn hver fjerde person som husker de to, sier Kostøl.

Håper noen husker noe
– Når elevene lærer tre sangleker i løpet av en skoletime, håper jeg at i alle fall noen av elevene husker noen sangleker og bruker dem i ettertid. Sang, rytmer og bevegelse er sunt. Og så er det inkluderende, mener Marianne Kostøl, og fortsetter med ivirge og glade barn på Korta skole.