Alexander Rybak vokste selv opp med de klassiske musikkursene i Valdres. Nå er det han som inspirerer de yngste musikerne.

– Jeg var vel 12 år første gang jeg deltok her selv, sier Alexander Rybak. Han sluker en dobbel porsjon laksemiddag sammen med en bråte unge klassiske musikere. De er samlet til den årlige begivenheten Valdres Sommersymfoni. Disse klassiske kursene for barn og unge har sitt 20-årsjubileum i år.

En lett stresset og nyankommet Rybak klarer ikke i farten å huske første året han var med. Siden han er født i 1986, kan vi anta at han første gang var i Valdres for å kurses i 1999. Og det er blitt mange Valdres-besøk etter hvert. Selv om han ble stor stjerne på pophimmelen da han vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 2009, tar han seg likevel tid til å bli med på Valdres Sommersymfoni for å inspirere de yngre musikerne.

– Dette er viktig, her prioriterer vi, sier han med et smil.

Husker det selv

I dag husker han godt hvor inspirerende det var å møte voksne musikere og kursledere. I dag er det han som er inspiratoren, slik eksempelvis Henning Kraggerud var for ham den gang.

– Han viste meg at det gikk an å gjøre andre og nye ting med fiolinen. Den rollen ønsker jeg å ha, sier Rybak.

I vandrehallen på Valdres Folkehøgskule vrimler det av barn som vil ha autografen hans. De litt eldre hilser, klemmer og ønsker ham velkommen. Det er mange som vil ha en bit av ham.

– Tirsdag (i dag: red anm.) skal jeg ha en underholdningskonsert sammen med pianisten Gunnar Flagestad. Så skal vi øve med et barnesymfoniorkester, som har konsert på torsdag.

– De som er med her, opplever et samhold og en samling rundt musikken som er helt unik. Det er enormt verdifullt, sier han.

Nå arbeider han med en familiemusikal, der han er orkesterleder.

Gikk fra gard til gard

Rybak ler litt når vi minner ham på at han selv en gang gikk fra gard til gard og spilte for dem som bodde der. Det var en del av et prosjekt der deltakerne skulle få føle hvordan det var å være spellemann i tidligere tider.

– Det var utrolig gøy. Og veldig inspirerende å være så tett på en flotte naturen her.

Om et par måneder starter opptakene til TV2s populære serie Hver gang vi møtes. Rybak er en av seks som har sagt ja til å delta.

– Dette programmet er jo like norsk som Valdres er. Så det gleder jeg meg veldig til, sier Rybak.

Valdres Sommersymfoni er i full gang denne uka. Daglig leder, Mona Kleven, sier at kursene omfatter 305 barn og unge. Det skal spilles og øves i ti dager, og arrangeres 30 konserter rundt om i Valdres.