Det var kanskje ikke champagne og glamour på Gjøvik Bibliotek og Litteraturhus i ettermiddag, men ballonger, prisutdeling og snorklipp ble det.

Klippet snor

Ordfører Bjørn Iddberg stod for den offisielle åpningen av barnebokdagene «Alle barn leser», og klippet den symbolske snoren laget av bokmerker. Ordføreren berømmet de samarbeidende kulturinstitusjonene som har gjort barnebokdagene mulig, og fremholdt videre viktigheten av barns omgang med litteratur, som et viktig supplement til tv, spill og mobil. Han trakk frem begrepsutvikling, nysgjerrighet og kreativitet, viktige elementer som styrkes i mennesket gjennom lesning.

En ære

I år som i fjor fikk Gjøvik æren av å være en arena for utdelingen av Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris, og på vegne av Gjøvik takket Iddberg språkorganisasjonen for at byen får være med å befeste barnelitteraturens posisjon. Den verdige vinner ble i år Cecilie Treimo, for ungdomsromanen Sommerhuset. En psykologisk og spennende bok, om en familie preget av fortielser, hemmeligheter og bortforklaringer.

Språk viktig

Riksmålsforbundet belønner i hovedsak en romans språklige kvaliteter, men Sommerhuset var i følge juryen også litterært overbevisende. Jurymedlem Åsil Øverland trakk spesielt frem Treimos troverdige og sammensatte barnekarakterer. Cecilie selv mottok prisen på friskt vis, og gav oss et levende innblikk i kjærligheten til det norske språket, og hvorfor språk alltid har vært en viktig del av hennes liv.