Terningkast 5: RAGNAR HOVLAND: Fredlaus

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Roman for barn og ungdom Det Norske Samlaget

DEL

"Du kan ikke bare gå" er tittelen på en kjent norsk roman. Det er voksenlitteratur. Her hos Ragnar Hovland i boken "Fredlaus" møter vi en ung mann, ungdomsskoleelev , som også går sin vei. Han fortviler så sterkt når foreldrene skal skilles at han rett og slett går til skogs. Ikke langt og ikke for å ta livet av seg. Nei, han vil leve det nye livet sitt der ute og livnære seg av det skogen og vannene kan gi.

Det er selvfølgelig noe usannsynlig i skildringene – dette kan ikke skje - og har vi ikke lest om slike typer før?

Når denne anmelder da forteller at jeg av og til må kikke på bildet av forfatteren,da er det for å nikke til ham og si at fy flate, dette er bra! Du, Ragnar Hovland, med over 30 bøker bak deg, har så sannelig ikke tørket ut. Dette er morsomt, dette er livsvisdom, dette er skrevet i en elegant, slentrende stil. En morer seg kostelig over det underfundige i beskrivelser, dialoger og i tankegods. Hovedpersonens slutninger, hans oppgjør med tingenes tilstand er litteratur av høy klasse.

Helt til en kommer til slutten. Da er det som også Ragnar Hovland sliter litt. Han sier at latteren til Hilmar fra Skogane, "lèt som lyden frå ein nesten uttørka bekk". Kan det være at det ble litt slik for Hovland også?

Allikevel spår jeg at denne boken kan bli en klassiker. Den er så norsk, full av humor, og selv om forfatteren blander inn fantasier, skrømt, og eventyrliknende typer har den unge mann psykisk styrke til å gjennomføre sommeren og høsten der ute i skogen. Han har ei børse, han har røyk og ved og han har kaffe. Så mange kaffekopper har aldri denne anmelder vært med på i noen bok! Moro er det lell. Nå går jeg og tar meg en kopp kaffe og henter en av Charles Dickens bøker. Det var faktisk det han leste i de lange timer ute i skogen, den unge veidemann. "Store forventninger" heter den og varer og varer. Slik som denne boken og det inntrykket den har gitt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags