Terningkast 4: OLE O. MOEN: Annerledeslandet i vest USA

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Cappelen Oslo 2005

DEL

Amerika "har alt – fra det beste til det aller verste, på alle felter" noe som gjør denne kulturen både "fantastisk fascinerende og så vanskelig å bli klok på". Dette er noe av konklusjon i denne boka. Ole O. Moen er professor ved Universitetet i Oslo, har Nord-Amerika som spesialområde og vet så absolutt hva han snakker om.

Moen trekker fram en rekke eksempler på motsetningene i Amerika. Selfmademan-prinsippet er noe som amerikanerne er stolte av. Amerika er landet der alle som vil kan komme seg fram. Det som da oftest ikke tas med er at en også kan falle dypere enn noen andre steder om en for eksempel ikke har forsikringene sine i orden.

Fedme er noe som mange amerikanere sliter med, men da joggebølgen slo til for noen tiår siden, kastet en rekke innbyggere seg med. Problemet var at mange av dem ikke hadde løpt før, ikke engang som barn, og knapt nok kunne de motoriske bevegelsene som måtte til for å løpe, med de følgene det måtte få. I den organiserte idretten legger for øvrig amerikanerne stor vekt på team spirit og det å stå sammen og skape noe i fellesskap. Samtidig er på den andre siden også stjernedyrking stor innenfor de samme idrettsgrenene.

Ole O. Moen tror at landets spesielle historie kan forklare mye om hvorfor Amerika er blitt slik det er blitt. Moen mener at Amerika har en supernasjonalisme bygd på helt andre prinsipper enn hva mange andre land har som basis for sin nasjonalisme. Landet har ingen gammel historie eller etnisk enhet (tenk for eksempel bare på alle som definerer seg som norskamerikanere), men en forholdsvis ung felles egenutviklet amerikanisme som utgjør den filosofisk-ideologiske overbygningen for hvordan amerikanere lever.

Hva nå enn grunnen er. Det er i fall fascinerende motsetninger Moen drar opp i denne boka.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags