En Bokomat fungerer omtrent som en minibank, bortsett fra at den er gratis. Alt du trenger er et lånekort. Du velger tittel på automatens skjerm og boka kommer ut i en luke. Boka kan leveres tilbake på samme sted. Bibliotekene vil treffe lokalbefolkningen der de ferdes mest. Og hvor er folk? På kjøpesenteret.

Shopping og bøker

Hele bokbransjen er i omstilling. Bransjeavtaler ryker, og mange biblioteker sliter med trang kommuneøkonomi. Omstilling og nytenking er et mantra som ikke engang ærverdige folkebibliotek kan slippe unna.

Bokomaten på CC er et resultat av et samarbeid mellom Oppland Fylkesbibliotek, Biblioteksentralen, og folkebibliotekene i Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik. CC Gjøvik har stilt plass til disposisjon.

Bokomaten er utviklet av et svensk firma og fikk stor oppmerksomhet da den ble lansert i 2005. Dette blir første gang den tas i bruk i Norge, og den første i verden som plasseres i et kjøpesenter. Bokomaten vil være tilgjengelig i kjøpesenterets åpningstid.

– Dette er en del av arbeidet med å få mer bibliotek for pengene, forteller Kjartan Vevle fra Biblioteksentralen.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med CC Gjøvik, og er stolte av å etablere et rent kulturelt tilbud på et kjøpesenter.

Bredt utvalg

Bibliotekenes ambisjon er både å treffe folk der de og å synliggjøre sine tilbud. Det er ikke ubegrenset plass i Bokomaten. Utvalget vil være begrenset til om lag 500 enheter.

– Utvalget vil fokusere på lystlesing, forteller Hanne Gihleengen fra Østre Toten folkebibliotek.

– Her skal publikum finne gode bøker for voksne, ungdomsbøker, tegneserier og barnebøker.

Gihleengen understreker at det interkommunale samarbeidet gir stort utbytte og at ingen av partene kunne fått til dette alene, men helt uten baktanker er bibliotekarene ikke:

– Vi håper jo at dette blir en smakebit som gjør at folk får lyst til å besøke biblioteket, humrer hun.

Man trenger ikke være rik, smart og vellykket for å bruke biblioteket, heter det i Biblioteksentralens årsmelding. Nå trenger man ikke gå på biblioteket for å bruke det heller.