Det begynner å bli noen år siden Ann Kristin fra Harestua ble Anki og hjem- stedet ble New York. Men hun vender gjerne tilbake på besøk, og nå kommer hun hjem med egen lokalt forankret MC-utstilling. Soppen MC i Nordre Brandbu ble behørig avfotografert av Anki King i fjor sommer. I vinter har hun formidlet utrykkene sine til malerier som stilles ut i motorsykkelklubbens lokaler i månedsskifte september-oktober.

– Når man bor langt borte er det lett å bli ekstra patriotisk og stolt av hjembygda. Noe av grunnen til at jeg har valgt å male «Soppen» ligger nok der, men jeg har alltid vært spesielt interessert i figurativ billedform og finner ofte inspirasjon i mennesker som er litt utenom det vanlige, forklarer kunstneren.

Hun kjente noen av klubbmedlemmene fra tidligere, før det ble skinnvester og sykler, og det krevde ikke mye overtalelse før de tente på ideen om en kunstutstilling i klubblokalene.

Hjemme

Blant fargerike veggmalerier, tre etasjer opp utvendig på de tidligere industrilokalene, leder en dør inn til Ankis verden. Atelieret i Long Island City, en kjapp t-banetur fra sentrale Manhattan, minner lite om Hadeland.

– Det er et lite hopp fra Hadeland til New York, men begge steder har sine fordeler, mener Anki.

Hun merker at det blir litt vått i øyekroken hver gang hun ser Gran bra seg utover, med røde låver, grønne jorder og hvite hus. Hadeland kommer alltid til å være hjemme for newyorkeren, men det er i virvaret blant galeriene, museene og alle menneskene fra hele verden hun bor.

– I en slik atmosfære lærer en mye om seg selv, og her nytter det ikke å ikke akseptere folk som er annerledes, forteller hun.

Hun mener at folk hjemme på Hadeland har generelt mer omtanke for folk, men kan også ha en litt mindre forståelse for dem som skiller seg ut.

Veggene i atelieret er omgitt av farger, bilder, treverk, overfylte hyller og sterke inntrykk, men midt i dette beherskede kaoset troner malerier av motorsykler.

Den urbane maleren fra Harestua har fått et spesielt forhold til brummende to-hjulinger.

– Planen min var å fokusere på gutta, men etterhvert ble jeg svært fascinert av syklenes personligheter. Nå kan jeg ikke gå forbi en uten å se på den. Harley er favoritten – de er rene kunstverk i seg selv, sier bikervennen.

Flere utstillinger

Anki tar med seg fire eller fem store malerier og cirka ti mellomstore til Hadeland. Hun har måttet demontere de store bildene og rullet dem sammen for ta dem med seg i bagasjen, men flere av bildene er allerede sendt til Norge.

– Jeg håper de kommer fram i tide, ler Anki.

Hun har fokusert mest på maleri de siste årene, men har så smått begynt å finne tilbake kullstiften og papiret også. Harestua-jenta har begynt å tegne igjen og noe av dette vil en kunne se i Soppen-utstillingen. Anki har nylig arbeidet med en serie tegninger mikset med akryl tempra (red.anm. pigment og lim) basert på venner av henne i dans og samhold. Disse arbeidene er nå på utstilling i Boston. Hun er også med på flere gruppeutstillinger i New York og Philadelphia utover høsten.

Etter planen skal utstillingen i lokalene til Soppen MC være åpen fra 29. september til 5. oktober, med offisiell åpning tirsdag 30. september.