Gå til sidens hovedinnhold

Neppe en risikosport

Artikkelen er over 17 år gammel

Selv om sleivkast forekommer, er det ikke de blodige idrettsskadene som preger dartsporten. Likevel er pilene såpass skumle at de ikke kan bringes som håndbagasje på fly.

Det er vel ikke så ofte du har vurdert å ta med deg noen dartpiler på reise. For noen av medlemmene i Saga dartklubb på Raufoss er reisene en del av dartlivet. Klubben markerer seg stadig sterkere i de nasjonale konkurransene, og for få uker siden stakk to medlemmer av med andreplassen i NM.

– En må ha flere piler, liggende flere steder i Norge, i tilfelle reise bagasjen blir borte fleiper Joan Hatlestad.

Hun og dobbelmixpartner Andre Fuglesang synes den ferske NM-suksessen var en spesiell opplevelse. Et stort arrangement, med publikummere, og speaker som ropte ut resultat fortløpende. De synes det er morsomt at klubben markerer seg så tydelig i store mesterskap, og vet at de aller beste i Norge også er blant de beste på internasjonalt nivå.

Men det er mer ved Saga dartklubb enn bravader i mesterskaper. De fleste av de 15 medlemmene møtes kun for å ha det hyggelig, kaste litt dart og slå av en prat.

– Det sosiale er det viktigste, sier Jim van Dijk.

Han var med å starte klubben for 11 år siden, den gang på utestedet på Sagatun på Raufoss – derav klubbnavnet. Klubben vokste til bortimot 30 medlemmer, men da Sagatun var saga blott måtte klubben ut på flyttefot. Etter en omflakkende periode og med kun en liten sentral kjerne på fire fem personer igjen i medlemsmassen, fant de sitt ny hjem. Badeland gjestegård har vært tilholdssted 1998.

– Det er folk her på alle nivåer. Klubben er åpen for alle, slår van Dijk fast.

Dart blir kanskje av mange forbundet med engelske puber og en drikkende livsstil. Det er lite som vitner om dette når vi besøker Saga dartklubb på en vanlig tirsdags klubbkveld. Ok, røyken ligger temmelig tung i lokalet, men resten mest om et litt snillere kafémiljø. To skiver henger på den ene veggen og raskt former det seg to rekker med køende spillere. Spillet er i gang.

I dag er det et gjennomsnittlig oppmøte på ti stykker.

– Det er litt avhengig av skiftene i fabrikken, mange jobber jo der, sier Robert Kristiansen.

Hvert år arrangerer de sin egen Badeland Open, som har blitt Norges tredje største turnering. Saga dartklubb har blitt anerkjent gjennom deltagelse i andres turneringer, gjennom diverse kretsmesterskaper - og nå med to sølvmedaljører i NM.

Men fortsatt er det sosiale viktigst.