NRK Hemark og Opplands Reidar Kjæstad ble verdensberømt på Toten etter Urbane Totningers storslåtte parodi på den dialekttro reporteren. Nå har han nådd opp i konkurransen om å bli Norge Rundts nye programleder, melder avisa GD på nett i dag.

Han lover å bruke dialekt også når han dukker opp på skjermen i beste sendetid fredagskveldene framover.

Programlederne blir i tur og orden hentet inn fra NRKs distriktskontorer, og nå var det Hedmark og Opplands tur. Kjæstad meldte seg på audition, og fikk jobben. Nå er han på plass i Bergen, opptakene er i gang, og første Kjæstad-sending kommer 23. november.

– Utfordringa blir å finne ut korleis programleiarjobben skal gjerast. Gjennom 35 år med Norge Rundt-historie har mykje vore gjort for å finne ein raud tråd, så vi får sjå kva vi finn på, seier Kjæstad til GD.

Kjæstad dro selv til teltet på Kapp i sommer for å få med seg showet der han ble parodiert, og tok det hele med humør. Han hadde selv snakket med Gustav Nilsen, og konfrontert ham med at parodien vel er et slags latskapsversjon av Nilsens tidligere Arne Brimi-parodier. Men mens Brimi er vagvær (fra Vågå), er Kjæstad lomvær (fra Lom), og dialektene ikke helt like.

Til OA sa han dette om i NRK-jobben.

– Jeg er fryktelig dårlig på å knote, så da må jeg bare bruke dialekten min.

Det hender at han får noen sure tilbakemeldinger på det, men de fleste kommer heller med ros.

– Og jeg setter særlig pris på at folk fra Vestoppland kommer med ros og synes det er bra at jeg bruker dialekten.

Enkelte spesielle dialektord unngår han bevisst å bruke, fordi folk rett og slett ikke skjønner dem. Men erfaringer er at de aller fleste ikke har noen problemer med å skjønne dialekten til en lomvær.