Geirr Lystrup synes Mjøsa fortjener flere sanger enn Prøysens ene klassiker

Geirr Lystrup hyller Mjøsa - både med egne sanger og med et Wergeland-lån - på en ny plate, der han bare bruker musikere som sogner til innlandshavet.

Geirr Lystrup hyller Mjøsa - både med egne sanger og med et Wergeland-lån - på en ny plate, der han bare bruker musikere som sogner til innlandshavet. Foto:

Av

– Jeg er litt overrasket over at Prøysen skrev så lite om Mjøsa, sier viseveteranen Geirr Lystrup, som nå har laget et helt hyllestalbum viet det han kaller Norges innlandshav.

DEL

– For meg som innflytter er det en gave å få bo her, sier Lystrup, som har en stor innflytterkjærlighet til Norges største innsjø. Som altså er omsunget i evige «Så seile vi på Mjøsa», som var Prøysens forslag når lyst og utferdstrang ble for stor.

Ser stort på det

Men så mye mer Mjøsa-hyllest kom det ikke fra Prøysens penn, ifølge Lystrup. Som nå skjøter på – med det St. Hans-klare albumet «Lyden av Mjøsa», som blant andre har totningene Bjørn Holm og Ronny Ødegaard med som bidragsytere. Foruten sine egenskrevne låter har han også tonesatt Henrik Wergeland-diktet «Skjøn Helgø» – om øya som ligger midt i Mjøsa.

Der Wergeland sammenligner Toten- og Stange-strendene med «to elskende», som evig kappes om fagreste smil, men som aldri kan vinne fordi Helgøya «hviler imellem begge som et Elskovspant», maner Lystrup til musikalsk fred mellom øst- og vestbredden.

– Man får se stort på det i dag, hvor det bare finnes «rette sider» av Mjøsa, ler Lystrup, som har funnet fram til musikere fra begge breddene for å hylle innsjøen han i 35 år har bodd så tett på at han i flomtider har måttet ro hjem.

Flyter rolig

Opprinnelig er Geirr Lystrup fra Vinje i Telemark, men forlot fjellbygda tidlig. Han har bodd både i Asker, Bergen, Oslo, Skedsmo og Lom i Gudbrandsdalen – til og med på Grønland et år. Men så fant han kjærligheten i Brumunddal. Og der ble han. Og hvor du bor, har sitt å si for musikken, skal man tro Lystrup:

– Landskapet preger folkelynnet, og dermed kulturuttrykket. Se hvordan felespillet er villere i Lom enn på flatbygdene.

Hans musikalske skildring av Mjøsa flyter for det meste rolig, selv om han «later som han er rockesanger» på en flominspirert låt. Én bonuslåt tar for seg vannstand og forurensning, mens de fleste andre er romantiske hyllester til innsjøen – både i nåtid og fortid.

– Mjøsa er Innlandets store inspirasjon og kraftkilde. Hver morgen i 35 år har jeg våknet og sett utover den, og opplevd den som ny hver gang. Fra mørke toner, der sjøen er dyster og gråsvart, til å skinne som det lyseste brudekinn. Det gjør noe med deg, sier Lystrup, og minner om ordtaket «samma åhen je er i væla, berre je ser Mjøsa».

Mjøskor

I kjølvannet av plateutgivelsen inviterer Geirr Lystrup distriktets mange korsangere til å bli med i «Lyden av Mjøsa-prosjektkor» på konsert i Kirsten Flagstad-salen i Hamar kulturhus søndag 22. oktober 2017. Det koster ingenting å melde seg på og Lystrup er ikke snauere enn at han håper på et stort kor! Søknadsfristen er 1. august og er etter førstemann til mølla-prinsippet. Lystrup & co. forteller at de vektlegger en gunstig stemmesammensetning for å få til et godt blandakor, men at de ønsker både ferske og mer rutinerte korsangere er velkommen til korsasng i Mjøsas ånd.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags