William i Ole Ivars om å ha Sveriges store sommerhit: – Jeg liker den bedre nå

KAMFERDROPS: Danseband er en av mine favorittsjangre, og dansebandene fortjener å bli hørt av unge mennesker. Jeg vil sammenføre ulike sjangre og generasjoner, sier Kamferdrops, som røper en parallell forkjærlighet for «campingliv, øl og grilling».

KAMFERDROPS: Danseband er en av mine favorittsjangre, og dansebandene fortjener å bli hørt av unge mennesker. Jeg vil sammenføre ulike sjangre og generasjoner, sier Kamferdrops, som røper en parallell forkjærlighet for «campingliv, øl og grilling». Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg må innrømme at jeg ikke syntes det låt så fantastisk første gang jeg hørte den, sier Ole Ivars-låtskriver William Kristoffersen om tropical house-versjon av «Jag trodde änglarna fanns», som Kamferdrops har tatt til nye strømmehøyder.

DEL

– Jeg har ikke hørt så mye på den musikkformen, EDB, nei EDM, heter det vel. Med to tenåringer i huset hører jeg jo litt, sier Kristoffersen, som likevel synes det var «morsomt og interessant» at en hitmaker tok tak i den 20 år gamle dansebandslageren.

– Nå som jeg har hørt deres versjon veldig mange ganger, liker jeg den bedre, sier Ole Ivars-bassisten og låtskriveren, som medgir at han følger med på Spotify hver dag for stadig å la seg forbløffe over tallene, sier han til NTB.

– Det har gått over alle støvleskaft og forventninger!

Uten ironifrykt

Kamferdrops-versjonen av «Jag trodde änglarna fanns» har ligget på førsteplass på topplisten i Sverige. Den er spilt over 16 millioner ganger, og oppnådde platinastatus under to måneder etter at den ble sluppet løs på Sverige i mai.

Den første halvannen måneden økte antallet daglige lyttinger med 552 prosent, og Spotify spådde tidlig at den kom til å bli en av Sveriges største sommerhits. I Norge ligger den lenger ned på listene, men som Ole Ivars-bassisten sier: «50.000 per dag er likevel mye, det».

– Du er ikke redd for at dette er gjort ironisk?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg har lest et par intervjuer med den «hemmelige» jenta, som sier hun liker danseband og ikke bryr seg om hva andre synes. Hun har kalt Kikki «drottningen» til svenske aviser, og sagt at «Änglarna fanns» har vært hennes favoritt i mange år. Hun legger sin sjel i det på sin måte, og jeg synes hun synger fint, sier William Kristoffersen.

Strømmegull-debut

Også Ole Ivars selv har entret strømmeverdenen, og kunne for bare få dager siden motta sin første streaming-gullplate (to millioner) for «Kongen av campingplassen».

– Men det er jo langt unna Kamferdrops-tallene, sier Kristoffersen, som på spørsmål om hva som er appellen til 1997-låten svarer at det er vanskelig å analysere suksess.

– Det er en ganske komprimert kjærlighetserklæring i form av en kort tekst, lett å lære seg, og med en pen melodi med harmoniseringer. Lenge før Kamferdrops-versjonen kom, har den vært den største låten for oss allsangmessig. Samme hvor vi er i Skandinavia, så løfter taket seg når vi tar den, sier opphavsmannen, som påpeker at den er brukt i mengder med bryllup – og begravelser.

– Jeg synes det er det mest optimale man kan tenke seg å oppnå: At man skriver en sang som kan brukes i største glede og ytterste sorg.

Mange bekker små

– Det klinger pent i kassen også, ifølge avisoppslag som antyder dagsinntekter på 8.000 kroner for tiden?

– Jeg får en TONO-avregning der jeg får jeg en øre per streaming. Jeg får noe mer fordi jeg har forlagsrettighetene også, men realistisk sett snakker vi om halvannet øre. Ganger du det med 16 millioner blir det noen kroner av det. Alle bekker små, sånn er det bare.

Da henvendelsen kom, vurderte han ikke engang å si noe annet enn ja – fordi «det var bare morsomt».

– Med så mye PR og publisitet drypper det litt på klokkeren også, sier han og sikter til resten av bandet.

Tøff tid

Det kan trengs – for det har vært et tidvis tøft 2017 for veteranbandet, med sykdom og bortgang. Ifølge Kristoffersen hadde man i lengre tid visst at Engh kom til å falle fra. Vikaren, Morten Nyhus, kjente bandet godt som produsent og tekniker på mye av det bandet har laget siden 1989, og ble fast trommeslager.

– Men så har han også vært alvorlig dårlig en periode, så vi hadde med vikar for ham. Ikke før ble han i orden igjen, så kommer Tore og sier han må på Feiringklinikken for å bytte hjerteklaff. Dermed har det vært vikar og vikar for vikaren. Først i forrige uke, på Torsby, spilte vi alle sammen igjen for første gang på to og en halv måned, sier William Kristoffersen.

Nå venter Stavernfest fredag, før turen går videre til Trosby i Bamble lørdag. Når Ole Ivars spiller til dans i dag, er det i følge bassisten nesten flere publikummere som står foran scenen og synger med enn som danser.

– Det er det nærmeste vi kommer rockekonsertfølelsen

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags