Møt mammabloggeren som synes babyer er kjedelige

frittalende: ? Jeg synes babyer er kjedelige, skrev Marte Frimand-Anda på bloggen sin nylig. Slikt blir det reaksjoner av!

frittalende: ? Jeg synes babyer er kjedelige, skrev Marte Frimand-Anda på bloggen sin nylig. Slikt blir det reaksjoner av!

Artikkelen er over 5 år gammel

«Stakkars barna hennes», skriver rasende lesere i kommentarfeltene. Men Marte fra Raufoss får også ros for sine uglansede hverdagsskildringer.

DEL

Da Marte Frimand-Anda fødte sitt første barn, ble hun overveldet over hvor mye en baby krever. Disse mammagreiene var ikke noe morsomme i det hele tatt, syntes hun

I dag, fire år senere, blogger hun om sitt kaotiske hverdagsliv som tobarnsmor på Raufoss på Vestre Toten. Leserne liker tydeligvis hennes ærlige ytringer. Om lag 10.300 unike brukere følger daglig med på Casa Kaos, en antirosa mammablogg, garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips.

«Stakkars barna hennes»

Den 37 år gamle frilansjournalisten skapte store overskrifter i media da hun skrev på bloggen sin at hun syntes det var kjedelig å sitte på gulvet og leke med barna. «Stakkars barna hennes» skrev en leser. «Man burde ikke ha barn om man ikke elsker å tilbringe all tid sammen med dem», skrev en annen.

Men de som hadde lest hele artikkelen, og ikke nøyd seg med overskriften og ingressen, fikk med seg at hun faktisk gjør masse sammen med ungene sine. Hun vil bare ikke tvinge seg selv til å bygge Lego, tegne og pusle, og gjøre sånne ting som hun ikke kan fordra. Nei, takke seg til å klatre i trærne eller stå på hodet i sofaen. Det er stas, synes hun.

På sin egen måte

– Min kampsak er at alle må få være mamma på sin egen måte, sier hun og inviterer oss inn i det aller helligste.

Ungene er i barnehagen, og mannen hennes, som også er frilansjournalist, sitter i andre etasje og skriver.

– Jeg følte veldig trang til å rydde før dere skulle komme, men tenkte at jeg får leve som jeg skriver og lot det være, ler Frimand-Anda.

Barnesko, ballonger og leker får breie seg på stuegulvet, og fingermerkene på vinduene synes svært godt når den lave vintersola sender noen ertende stråler i den retningen. Men pytt sann! Det gjelder å holde fast ved det viktigste, og det er ikke vasking og rydding, hevder hun.

Du finner Martes blogg her!

Ærlighet varer lengst

Marte og Sjur Frimand-Anda flyttet til Spania etter at de hadde fått barn og ble boende der i et par år. Redaktøren i et norsk nettmagasin utfordret henne til å skrive litt om livet som småbarnsfamilie i utlandet. Til å begynne med skrev hun slik hun trodde hun burde skrive. Det handlet om sol og strand og familieidyll. Det stemte bare så dårlig med virkeligheten. Så skrev hun et innlegg om hvor gjerne hun skulle ha dusjet i fred og ro, uten at ungene rev til side forhenget og kastet leker inn i dusjen. Da kom klikkene på nett! Bånn ærlige ytringer, skrevet med varme og snert, det var tingen, skjønte hun.

For halvannet år siden startet hun sin egen blogg. Paret har alltid omtalt hjemmet sitt som Casa Kaos, så navnet på bloggen kom av seg selv. Hun poster cirka tre innlegg i uka, og pøser på med bilder av seg selv i mer eller mindre flatterende utgaver. Noen ganger blir hun litt flau etterpå, som da hun satte inn bildet av magen sin to år etter siste fødsel. Men hun prøver å ta seg selv lite høytidelig, akkurat som Else Kåss Furuseth og Henriette Steenstrup, to av hennes store forbilder.

– Det er faktisk litt in i tiden å være antihelt, mener hun.

Rett fra levra

Den frittalende bloggeren fortsetter å skrive rett fra levra. Det gjør man ikke ustraffet. «Jeg synes babyer er kjedelige», skrev hun på bloggen nylig. Da Babyverden.no og Familieverden.no linket opp artikkelen hennes raste det inn 300 kommentarer, hvorav de fleste var svært negative: «Jeg synes det er helt vanvittig at noen kan si høyt at de synes babyer er kjedelige. Babyer er små undere. Tenk på alle som ikke kan få barn. Du er en skam for hele kvinnerasen», skrev en leser under signaturen «ekte mamma».

Men hun får mange positive tilbakemeldinger også.

– Jeg ble veldig glad da en av leserne mine skrev at psykologen hennes hadde anbefalt bloggen min til flere småbarnsmødre, sier hun.

Hvis andre kan finne trøst i å lese om hennes kaosdager der ting ikke går som forventet, så har hun oppnådd det hun ville.

– Det viktigste er at folk kommer seg gjennom småbarnsperioden med vettet i behold, erklærer hun med smil om munnen.

Sliten og usikker

Frimand-Anda innrømmer glatt at livet med småbarn ikke stemte med forventningene. Etter de fire første månedene med kolikk og ammetåke var hun så sliten at mannen hennes måtte ta ut pappapermisjon før tiden, så hun kunne komme til hektene igjen.

– Det tøffeste var å få minimalt med søvn og lite tid til seg selv. Jeg var fryktelig sliten og usikker, og ønsket meg tilbake til det gamle livet mitt. Lykken var fraværende. Jeg fikk dårlig samvittighet for at jeg var en dårlig mor, og fikk veldig behov for å bevise det motsatte. Derfor pøste jeg på med bilder av barna, cupcakes og gode middager på Facebook, for å vise hvor fint vi hadde det. Det ble det en ond sirkel der jeg skrudde opp forventningene til meg selv, og kjente at jeg ikke holdt mål, sier Frimand-Anda.

I dag ser tilværelsen helt annerledes ut.

– Nå har jeg det veldig bra. Det hjalp å gi litt blaffen i alt som ikke er viktig. Det viktigste for meg er å være til stede for barna mine på arenaer der jeg også har det gøy. Jeg tror jeg blir en bedre mor av å ta hensyn til meg selv også, og ikke ofre alt for barna, konkluderer den 37 år gamle Raufoss-bloggeren, som har som mål å leve av Casa Kaos-bloggen sin på sikt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags