Fly i alle prisklasser og størrelser fløy over flystripa til Valdres flyklubb på Strandefjordsisen. Yngste flyger var Kristian Weeg. Han har fått hobbyen inn med «fars og farfarsgenene», for det var tre generasjoner som gledet seg sammen i en lidenskap av de sjeldne.

- Jeg har fire fly selv, men pappa og bestefar har mange fler. Jeg aner ikke hvor mange de har, smilte Kristian Weeg.

Lidenskap

Faren Kjell Arne Weeg er glad sønnen har arvet lidenskapen.

- Nå er det mye lettere å komme seg avgårde for å fly. Nå sier jeg bare til kona at vi skal ned på isen sammen. Det blir alltid godtatt. Jeg har også arvet lidenskapen etter faren min, Kåre Weeg. Vi har alltid hatt det trivelig sammen. Når det har vært litt murring hjemme når vi for eksempel drar på et modellflystevne i England, så svarer jeg bare at jeg må ha kvalitetstid med pappaen min, humrer Kjell Arne Weeg, som ikke vil ut med hvor mye hobbyen koster.

- Jeg har egen konto til modelfly. Det lidenskapen koster meg er lite i forhold til det jeg får igjen. Nå er jo sønnen min med, og jeg ser ikke bort fra at datteren min kommer til å fly også. Dette er en hobby som hele familien kan dele, sier Kjell Arne Weeg.

Trender

Før bygget de som fløy modellfly, flyene sine selv. Nå er trenden at de kjøper ferdige fly. Ferdige fly har blitt mye billigere. En annen trend er også at elektrofly er på vei inn i markedet. De støyer mindre, og er mindre kompliserte. Elektroflyene kommer også opp i anseelige hastigheter. Motorene er kraftige. Modelhelikopter er også blitt populære å fly.

- Særlig unge synes det er morsomt å fly helikopter. Det er vanskeligere. Det er heller ikke så mange av de erfarne flygerne som har vært borti helikoptere, så her må de unge lære seg teknikken selv, sier Jo Grini i Valdres flyklubb.

Populært stevne

- Det er kjempefint å fly her på Fagernes. Det er et av de første stevnene i året. derfor er det mange som vil komme hit. Miljøet er topp, og her treffer vi mange gamle kjente, sa tre flygere som hadde tatt veien fra Haugesund for å fly en helg på Fagernes.

- Det gleder oss at så mange kommer igjen år etter år. Det er lett å arrangere dette stevnet. Dugnadsviljen er stor. I år er det 15 frivillige som har sgat ja til å arrangere stevnet. Alle i flyklubben synes det er morsomt at stevnet er populært, og alle gjør sitt til at det går bra, sier stevneleder Geir Atle Kjørli, som selv tok en økt i pølsebua når noen andre skulle ha en pause der.