I går startet de 14 utvalgte Farmen-deltakerne reisen hundre år tilbake i tid. Med seg som veileder har de eks-ordfører i Nord-Aurdal, Ola N. Døvre. Det er rollen som mentor, personen som skal gi deltakerne ukesoppdrag og veiledning, samt avgjøre om arbeidet på gården er godt nok utført, eks-ordføreren og den tidligere gardbrukeren fra Nord-Aurdal har tatt på seg i forbindelse med årets versjon av realityserien Farmen.

Den populære TV2-serien skal som kjent spilles inn på Nordre Landmark gård Valdres, og i går inntok deltakerne gardsbruket for første gang.

– Det skal nok bli en utfordring for dem, dette, sier mentor Døvre.

Lokal tilstedeværelse

Døvre skal sammen med kona Tordis Tønsager komme til gården et par ganger i uka. Men det blir på langt nær de eneste gangene det vil være en sterk lokal tilstedeværelse i serien, kan programleder Gaute Grøtta Grav fortelle til OA.

– En gang i uka skal deltakerne også ut til markedet – og der er det kun lokale folk som selger ulike varer som deltakerne kan trenge, sier han. I tillegg kan han røpe at en halv time hver uke blir viet til bakgrunnsinformasjon rundt de ulike ukesoppdragene. Da vil programlederen reise rundt til lokale eksperter i dalen som kan fortelle om alt fra lafteteknikker til speking av pølser.

– På den måten får seerne sett veldig mye mer av Valdres enn kun det som skjer på gården, sier Grøtta Grav.

Isoleres

Innspillingen av serien vil foregå i ti uker fra nå. På den tiden vil deltakerne forhåpentligvis lære å leve som de gjorde i 1912. Det er imidlertid ikke det vanskeligste, mener Grøtta Grav.

– Det er den totale isolasjonen fra omverdenen som er tøffest, mener programlederen, som selv vant den første versjonen av realityserien. Med tanke på isolasjon, mener han at gården i Valdres ligger perfekt til.

– Gården er både idyllisk og avsidesliggende. Her er vi helt for oss selv, konstaterer programlederen, som også påpeker at det er slik de vil ha det. Nysgjerrig lokalbefolkning som snoker rundt gården, vil de ikke ha noe av.

– Vi forstår nysgjerrigheten, men for å få laget en god serie, må vi få være for oss selv. Det har aldri vært noe problem før, og vi regner ikke med at det blir noe problem i år heller, sier Grøtta Grav.

Den ferdige realityserien vil bli sendt i løpet av høsten.