Terningkast 5: MARIT NICOLAYSEN : Svein og rotta på lab'en

Svein og rotta

Svein og rotta

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

ASCHEHOUG

DEL

Bok nummer elleve om Svein og hetterotta Halvorsen har vært i butikkene en stund. Bøkene om de to er populære hos leselystne barn. Siden Kloakkturen med Svein og rotta kom i 1996, har stadig flere barn gledet seg over deres utrolige opplevelser.

Denne siste boken starter med at klassen til Svein skal ha en prosjektoppgave og skrive om dyr. Svein og kameraten Dan vil gjerne skrive om kjæledyr, og da spesielt om rottene sine. De får Silje med i sin prosjektgruppe, og ender opp med å skulle skrive om forsøksdyr. Da må de naturligvis besøke et sted hvor slike dyr finnes. Dagen etter er det åpen dag på forskningssenteret og trekløveret begir seg dit. Naturligvis får også Halvorsen være med, for å hilse på forsøksrottene. Ingen av dem hadde tenkt på at dyr naturligvis ikke har adgang et slikt sted. Halvorsen blir derfor plassert i et bur så lenge. De tre barna blir med på en omvisning, får se noen av forsøksdyrene og får vite litt om arbeidet på senteret. Svein er imidlertid bekymret for den lille rotta Halvorsen, så han går tilbake for å se hvordan han har det. Men buret med Halvorsen står ikke der forskeren hadde satt det, så dermed er spenningen der for alvor. Hvor er Halvorsen? Blir han brukt som forsøksdyr? Heldigvis ender det godt.

Forfatteren Marit Nicolaysen og hennes familie fikk sin første hetterotte for over tolv år siden. Rottene lever i to–tre år, så hun har etter hvert hatt mange. Bøkene om Svein og rotta er god barnelitteratur. Forfatteren er flink til å få driv i handlingen Barn kan lett leve seg inn i historiene og kjenne seg igjen i forholdet som Svein og Dan har til rottene sine. Tegningene til Per Dybing er plassert innimellom teksten. De er passe rampete og morsomme.

Svein og rotta har også fristet filmskaperne. De to filmene har ikke fått så veldig gode kritikker, men tilhengere av Svein og rotta vil naturligvis se dem likevel. Den siste filmen "Svein og rotta og ufo-mysteriet" er basert på boken Svein og rotta gjennom solsystemet fra 2002. Sveins kamerat Dan og hans rotte James Bond er også med i denne historien. Her er også tøflene til Sveins bestemor viktige for handlingen. Rottene reagerer veldig på tøflene Er det på grunn av spor etter mystiske romvesener? Det er bare fantasien som setter grenser for denne historien og andre som de to kameratene og rottene deres opplever.

Bøkene passer fra 9 år.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags