Lokale musikere til Frankrike

Felles bilde fra avslutningskonserten i Tarascon med Landstrykerne, CEMB Barcelona og MJC Tarascon

Felles bilde fra avslutningskonserten i Tarascon med Landstrykerne, CEMB Barcelona og MJC Tarascon Foto:

Av
DEL

InnsendtUngdomsorkesteret landstrykerne er et orkester for unge musikere rundt om i hele Oppland. Landstrykerne reiste i år til Frankrike for å samarbeide med andre ungdommer fra Spania og Frankrike. Målet var å bli bedre kjent med seg selv og andres identitet og kultur for få en bedre forståelse og toleranse for hverandre.

Landstykerne

Landstrykerne består av ungdom mellom 13 og 25 år, og har tidligere vært et samarbeidsprosjekt mellom strykemiljøene på Hadeland, Valdres og Gudbrandsdalen. Nå er orkesteret offisielt stiftet med eget styre og hovedpartene i samarbeidet er Hadeland, Valdres, Gubrandsdalen og Gjøvik. Orkesteret er et tilbud til ungdom for å styrke strykermiljøene lokalt i håp om å hindre frafall fra lokale orkestre i ungdomsårene og overgangen til voksen livet. De ungdommene som var med fra Gjøvikregionen var: Vegard Mathias Nyøygard Nordrum, Ola, Gustav og Ivar Haaverstad Skyberg, Ragnhild Klette
(Snertingdalen) og Sigrid Blystad( Nord- Torpa).

Erasmus+ og aktivungdom

Orkesteret fikk i år støtte av Aktiv ungdom, gjennom Erasmus+ til Frankriketur, for å samarbeide med fransk og spansk ungdom. Årets tema er kulturarv, integrering og toleranse. Prosjektet heter «Who am I - A cultural discovery.» I dette prosjektet ble ungdommene bedre kjent med andres og sin egen kultur gjennom samtaler og deling av hverandres kultur.
Hvert av landene hadde en kveld hvor de fokuserte på å dele noe av det de mente var representativt for deres kultur. De delte blant annet mattradisjoner, folkeeventyr, juletradisjoner, skolegang, folkedans, historie, ideomatiske uttrykk mm. Alle deltok med stor glede både i sin egen deling og som tilskuere i de andres deling.

Prosessen

Ungdommene har selv vært med å planlegge og utføre turen. Alle har hatt ulike oppgaver de skal gjøre både før, underveis, og etter turen. Vi har blant annet en gruppe som dokumenterte turen, skrev, og la ut bilder og videoer på sosiale medier. Vi har også en pressegruppe, og grupper for kartlegging, aktivitetsplan, reise, gjennomføring, fremdrift og rapport.

Fra Gjøvik var brødrene, Ivar, Gustav og Ola Haverstad Skyberg med, de skal har ansvar for gjennomføring og Vegard Mathias Nyøygard Nordrum (Gjøvik) hadde ansvar for presse. Fra Snertingdal og Torpa var Ragnhild Klette og Sigrid Blystad med. De hadde ansvar for dokumentasjon.

Lokasjon og aktiviteter

Turen varte fra 5. til 15. juli, og fant sted i Tarascon-sur-Ariège. Der deltok ungdommen på mange ulike aktiviteter som hadde
som hensikt å styrke felleskapet og bygge broer mellom ungdommene. Hver dag hadde vi samspill i orkester, deling av kultur samt aktiviteter som grottetur, tur til et middelaldre slott i Foix, en dag på stranda, ulike vannaktiviteter,
padling i kajakk, deltagelse på lokale tradisjoner som fargefestivalen og den franske nasjonaldagen. Dagen før
nasjonaldagen deltok alle på en stor konsert i Tarascon. Musikk er et felles språk som alle forstår, og det var en fin måte og avslutte prosjektet på.

Avskjed

Da ungdommen skulle reise hjem ble det mange avskjedsklemmer og tårer. Heldigvis kan alle som ønsker det holde kontakt daglig gjennom en egen snapchat gruppe som ungdommen selv har opprettet. Ved å holde kontakten videre kan orkestrene utvikle samarbeidet videre og delta i ny prosjekter.

Artikkeltags