Lahlum skriver biografier om Ap-høvdinger

Lydhøre: Forsamlingen fulgte nøye med da Hans Olav Lahlum ga dem en presentasjon av USAs presidenter fra 1945 til 2009.

Lydhøre: Forsamlingen fulgte nøye med da Hans Olav Lahlum ga dem en presentasjon av USAs presidenter fra 1945 til 2009.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I tillegg til Haakon Lie og Finn Lied-biografiene, skal Hans Olav Lahlum også gi ut bok om Reiulf Steen.

DEL

Hans Olav Lahlum småløper i halvmørket ned bakken fra huset sitt på Gjøvik, med et foredrag i sekken. For å få til et intervju med forfatteren før opptredenen på bokkafeen i Hov i går kveld var det betimelig å ta det på veien.

Lahlum er blitt en ettertraktet mann, en kjendis. TV-opptredener og intervjuer opptar mye av tiden hans, men nå håper han det roer seg litt. Han har bøker å skrive.

I Hov snakket han om presidentene. Kåre Kompelien og Ola Terje Hådem var også på plass for å snakke om sine utgivelser.

Tre biografier

I høst har han gitt ut «Presidentene» og en samtalebok med Haakon Lie. Haakon Lie er lovet et utkast av biografien før jul. Biografien kommer til høsten. Deretter har historikeren, politikeren og forfatteren to bøker til på agendaen - biografiene om Reiulf Steen og Finn Lied.

- Hva er det med deg og Ap-menn?

- Nei, si det du, svarer Lahlum.

- Vi sitter i regjering sammen, og forstår hverandre ganske godt. Også er det jo den perioden jeg har studert...

Med vi mener han SV, og det er vanskelig å komme unna Ap-høvdingene i epoken norsk etterkrigstid. Den tiden Norge var en ettpartistat.

Nådde langt

Lahlum er ikke snakkesalig når det gjelder Reiulf Steen. Han mener det er for tidlig å trekke konklusjoner.

- Reiulf Steen er interessant både menneskelig og politisk. Han har vært en hardt prøvet mann. Til tross for det nådde han langt, men det man kan lure på er hvorfor han da ikke gikk helt til topps, sier Lahlum.

Veien til kjendisstatus har vært kort for Lahlum. Samtaleboka med Haakon Lie og Presidentene har rettet mye oppmerksomhet mot gjøvikenseren. Lahlums artikkel hvor Gro Harlem Brundtland kaller Jaglands strategi for «dum» har vært en kioskvelter. Oppmerksomheten har ikke endret noe for Lahlum.

- Hver gang jeg er på dagstur til Oslo stopper folk meg og spør om det er meg. Det er jo hyggelig, sier Lahlum.

Ikke ulik Støre

Lahlum rekker å fortelle om flere artige hendelser den siste tiden i løpet av bilturen. For eksempel at Kåre Willoch sto utenfor og ønsket seg artikkelen hans etter et foredrag Lahlum holdt på Stortinget, eller debatten med Jonas Gahr Støre etter at Barack Obama ble valgt til president:

- Jonas Gahr Støre og jeg tenker nok ikke så ulikt, sier Lahlum.

Han tror de hadde hatt nokså like standpunkter om Lahlum selv hadde fulgt politikken opp til et nasjonalt plan.

- Vi har litt ulikt syn på veien videre med Obama. Jonas Gahr Støre er nok mer positiv. Jeg tror det blir en tornefull vei. Jeg er glad han vant valget, men han går inn i en vanskelig økonomisk situasjon og et splittet land, sier forfatteren.

Lydhøre

Det er presidentene som er tema på bokkafeen. Forsamlingen i biblioteket på Hov sitter lydhøre når Lahlum går gjennom presidentene fra 1945 til i dag.

Etterpå signerer han både Slik jeg ser det nå og Presidentene, sammen med de to andre forfatterne.

Kåre Kompelien har skrevet boka Utrolig - men sant 2. Der han har lest gjennom gamle aviser, på jakt etter utrolig historier fra Land og Valdres. Gjestene i biblioteket fikk noen smakebiter fra historiene, som virkelig hørtes utrolige ut.

Ola Terje Hådems historie var også utrolig. Han har skrevet om Dalebryllupet i Valdres. Boka har fått navn Det blodige bryllaupet.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags