Freskomaleriet snart klart for tur: Maleriet skal fraktes til nye Gjøvik rådhus i 18 deler

SNART REISEKLART: Nå er det klart at freskomaleriet skal demonteres i uke en og remonteres i kommunestyresalen i Gjøvik rådhus i uke to på nyåret.

SNART REISEKLART: Nå er det klart at freskomaleriet skal demonteres i uke en og remonteres i kommunestyresalen i Gjøvik rådhus i uke to på nyåret. Foto:

Det flotte freskomaleriet, som skal pryde frontveggen i den nye kommunestyresalen i Gjøvik rådhus, må fraktes dit i 18 deler.

DEL

Det opplyser Thomas Ragazzon Smestad ved Oslo konserveringsatelier. I slutten av oktober reiste han til Gjøvik for å fjerne gipsrammen på freskomaleriet og finne ut hvordan kunstskatten kan flyttes fra den tidligere Telenor-bygningen i Øvre Torvgata til rådhusets nye storstue.

Ingen enkel jobb

– Hva fant dere ut da dere fjernet rammen?

– Vi har fått en bedre idé om hvordan vi kan flytte maleriet, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Freskomaleriet har blitt flyttet en gang før, i perioden 1984–1986. Freskomaleriet var malt direkte på murpuss, og ble den gang delt opp i 18 ruter for å kunne flyttes. Det er et komplisert reisverk på baksiden, som må skjæres ned del for del. Vi kommer til å dele opp bildet i de gamle skjøtene, for å hindre at det blir mere ødelagt. Det blir ingen enkel jobb, fastslår Smestad.

Ny kommunestyresal tar form

Knut Reiten i Kontur bekrefter at den nye kommunestyresalen begynner å bli ferdig og at maleriet skal flyttes dit i januar.

– Parketten er lagt og mye av innredningen på veggene er på plass. Løs og fast innredning leveres i januar og februar, sier han og henviser til Geir Thune, byggeleder i Norconsult, for nøyaktig tidspunkt for flytting.

– Freskomaleriet vil bli demontert i uke en og remontert i uke to. Det ble bestemt i dag, onsdag, opplyser Geir Thune til OA.

Fakta om Freskomaleriet

  • Freskomaleriet er på cirka 8-2,5 meter
  • Det er laget av maler og grafiker Jardar Lunde (1909-1990)
  • Planen er at det svære maleriet, som forestiller Gjøviks historie, skal flyttes fra det tidligere Telenor-bygget i Øvre Torvgate 26 til kommunestyresalen i rådhuset som er under oppussing.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags