Kulturmønstring for de unge i Søndre Land

Artikkelen er over 17 år gammel

- Vis hva du kan! - Ungdommens kulturmønstring (UKM) er en kjempemulighet for ungdom til å vise hva de kan, sier Christian Jordfald Sporild (19) i Søndre Land. Nå oppfordrer han bygdas ungdommer til å melde seg på den lokale mønstringa som skjer i Rådhuset i Hov 26. januar. Påmeldingsfristen går ut 22. januar.

DEL
Selv teller Christian på knappene om han skal velge trekkspillet eller pianoet som sitt instrument ved årets mønstring.
- Jeg pleier ikke å ta avgjørelsen før helt inn mot fristen, sier han. Og Christian Jordfald Sporild har lang fartstid som UKM-deltaker. Seks ganger har han deltatt på lokalmønstringa i Søndre Land, og fem ganger har han gått videre til fylkesmønstringa. En gang ga det full uttelling og plass på landsmønstringa, men desverre for den aktive musikeren kolliderte det med et annet arrangement som måtte prioriteres.

Å delta
Og Christian understreker at Ungdommens Kulturmønstring ikke er et arrangement for å kåre vinnere.
- I UKM er det ingen som vinner, og hensikten er heller ikke at det skal være kjempekvalitet på innslagene. Det viktige er at ungdom får anledning til å presentere noe de har lyst til å vise fram for andre. Gjennom UKM treffer du også mange spennende folk, i alle fall hvis du går videre til fylkesmønstringa, sier Christian som gir mye ros til arrangørene av fylkesmønstringa.
- Der er det alltid et veldig proft team på lys- og lydsida, og det er virkelig stort å stå på scena der, sier Sporild.

Svinger
Interessen for lokalmønstringa i Søndre Land svinger noe, men Christian Jordfald Sporild, som nå jobber som sivilarbeider på kulturkontoret i kommunen, har drevet aktiv lobbyvirksomhet hos skoleelevene.
- Mange er litt trege i starten, men jeg vet at mange kommer til å melde seg på, så jeg håper vi kan få deltakerrekord i år, sier Christian.
De som vil være med, må gi beskjed til kulturkontoret senest fredag 22. januar, og det er nesten ikke grenser for hva slags innslag de unge kan stille med.
- Arrangementet er delt i to med en utstillingsdel og del med sceneinnslag. Når det gjelder sceneinnslag kan folk delta med teater, sang, musikk, opplesning, dans, film, ja, med alt mulig som kan vises fra ei scene. På utsillingen er mulighetene også utømmelige. Alt fra glassmaling til skulpturer, foto og bildekunst og hva fantasien ellers kan komme opp med, er det plass til, understreker Christian. Hvem som skal sitte i juryen i år, er ikke endelig klart, men Sporild understreker at den skal være så nøytral som mulig. Juryleder vil de hente inn fra Raufoss. Den øvre aldersgrensen for å delta i UKM er 20 år. Og når de fantasifulle ungdommene i Søndre Land entrer scene og utstillingslokale er det forhåpentligvis med en fullsatt sal av interesserte publikummere på plass.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags