Gå til sidens hovedinnhold

Kristin A. Sandberg og Trond K. O. Kristoffersen: Ikke vondt ment

Artikkelen er over 15 år gammel

Damm

Rasmus er glad for at sommerferien endelig begynner. Det er fordi han og mamma endelig reiser bort til campingplassen, men også fordi han slipper unna skolen og klassen. Ikke minst Tomas, som kaller ham for Dassmus. Faren til Tomas er manager for Fredagsteamet, som både spyr og bæsjer på tv. Og er umåtelig populære.

På campingplassen har Rasmus venner som han trives med, og da noen har drevet hærverk på doene på campingplassen, bestemmer Rasmus og vennene seg for å etterforske saken. Etterforskningen fører dem til Fredagsteamets store show, som blir en ganske ekkel opplevelse.

»Ikke vondt ment» tar unektelig opp et viktig tema. Mobbing er ingen spøk for dem som rammes, det kan være skadelig på så mange måter. De to forfatterne vil tydeligvis skape debatt om temaet i vid forstand, og setter søkelyset ikke bare på mobbing i skolen. De ser mobbingen i sammenheng med samfunnet ellers, særlig såkalt »drittsekk-tv». Også tre barnebok-forfatteres manifest for den nye, ikke-moraliserende barnelitteraturen får gjennomgå. Men det blir litt mye og litt for tydelig. Selv om forfatterne er oppdaterte på hva som rører seg blant barn og unge, skinner det litt for tydelig gjennom hva som er prosjektet her. Det hadde en vært en fordel om det hadde vært litt mindre svart-hvitt, de slemme er så utrolig usympatiske, folk flest så usannsynlig dumme.

Boka oppfordrer til å ta personlig ansvar og deler ut spark til mer eller mindre lett gjenkjennelige personer. Den kan være fin å bruke som en debattbok fra tiårsalderen og oppover, men den helt store litterære opplevelsen gir den ikke.

Kristin A. Sandberg og Trond K. O. Kristoffersen er begge lærere og forfattere. De har også laget internettsiden www.ikkevondtment.no, der man kan diskutere boka og temaet mobbing.