Gå til sidens hovedinnhold

Russisk hard kor i Gjøvik kirke

Artikkelen er over 3 år gammel

Når de åtte herrene i Svartehavets Don Kosakk Kor fyller lungene og lar sangen fylle kirkerommet, er det bare å lukke øynene og se for seg at man sitter i en mørk kinosal og nyter lydsporet til spionfilmen «Jakten på Rød Oktober».

Svartehavets Don Kosakk Kor er ute på turne og nok en gang hadde de stramme, men særdeles sangglade karene lagt veien om Gjøvik. Torsdag kveld måtte til og med benkene langs veggen i Gjøvik kirke tas i bruk for å få plass til alle som ville nyte malmfull mannssang på myndig russisk maner.

Nytbart

Vi siterer aller først fra programmet: «Svartehavets Don Kosakk kor – en sidegren av det profesjonelle radiokoret i den bulgarske hovedstaden Sofia – har i 30 år vist den russiske kulturens mangfold for sine entusiastiske tilhørere i kirker og konsertsaler over hele Europa». Rett og slett. Videre heter det at «disse ortodokse hymnene og slaviske melodiene blir også et ekumenisk symbol: som ambassadører for sitt fjerne hjemland, lykkes Svartehavets Don Kosakk Kor gjør tradisjonell russisk musikk nytbar tilgjengelig for vesteuropeiske tilhørere». Med det som utgangspunkt skulle alt ligge til rette for en spennende time i Gjøvik kirke!

På russisk

Det skulle raskt vise seg at forfatteren bak forhåndsreklamen ikke hadde smurt for tjukt på, for dette var heftige saker. De åtte koristene lot seg ikke hefte med verken noteblad eller mikrofoner – de sang unplugged og tekstene hadde de pugget. Da alt ble framført på russisk, må det innrømmes at tekstenes budskap denne gangen gikk OAs medarbeider hus forbi, men måten sangerne åpnet lungene og lot sangen få fritt spillerom på, fortalte de vel 350 frammøtte at denne gjengen mente alvor med det de framførte.

På programmet sto både religiøse og mer tradisjonelle, folkelige sanger og koret hadde gjort seg flid med å presentere musikk som var spiselig for de aller fleste. Her var dramatiske og tunge religiøse sanger blandet med mer smektende og lette toner, og mot konsertens slutt når de ga seg folketonene i vold, ble det til grensen til muntert!

Tøtsj av liv og røre

Det er mulig den russiske folkloren er litt som den britiske, der de lar triste tekster ledsages av muntre melodier. Av ansiktsuttrykkene kunne det nemlig se sånn ut – til og med når to av koristene plukket fram trekkspillet og balalaikaen og lot feststemte toner fylle kirkerommet, hadde de alvorlige drag over ansiktet og viste med stramt kroppsspråk at dette ikke var noe de tok lett på.

Men litt show bød de åtte sangerne på. Svartehavets Don Kosakk Kor består nemlig ikke av maskiner, og smil og en tøtsj av liv og røre ble det da de ga seg publikumsfrieriene i vold. Her var leken falsett og en basstone som aldri gikk tom for luft. Faktisk holdt sangeren tonen såpass lenge at en kollega spøkefullt pirket ham borti armen for at han skulle komme seg ut av kortransen.

Sangglede

Konserten varte en drøy time og i løpet av den tiden hadde de framført flere håndfuller med sanger. Stykkene var korte og på den måten fikk koret vist fram hele paletten med sanger og uttrykk til de frammøtte som virkelig nøt konserten. Dette var et møte med en kortradisjon som er like langt unna ten sing som det norske (herre)fotballandslaget er sluttspill i et mesterskap, men når det kommer til stykket, dreier alt seg om å sang og sangglede. Og det hadde de åtte herrene nok av i Gjøvik kirke denne torsdagskvelden.

Kommentarer til denne saken