Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5KJELL WESTÖ: Der vi engang gikk

Artikkelen er over 13 år gammel

Oversatt av Erik Krogstad Pax

Finlandssvenske Kjell Westö har skrevet en storslått roman fra Helsingfors i første halvdel av nittenhundretallet. Her følger vi flere menneskeskjebner, fattige, rike og en del midt imellom. Vi møter håp og drømmer, og prisbelønte Kjell Westö klarer å vise hvordan man blir formet av livets ulike rammebetingelser, men også hvor forskjellige vi mennesker i utgangspunktet er.

Selv om vi følger en rekke mennesker, er det tre vi kommer særlig inn på. Det er underklassegutten Allu, resultatet av et kort og ulykkelig ekteskap mellom hushjelpen Vivan og fiskersønnen svarte Enok. Han vokser opp i kummerlige forhold, drar tidlig til sjøs og lærer et fotballtriks i Sør-Amerika som blir sagnomsust. Fotballtrikset sikrer ham også et forhold til den rike og sofistikerte Lucie Lilliehjelm, en pike som kan få det meste, men ikke en mann etter at hun i nysgjerrige tenåringsår grep en beundrer på et svært strategisk sted.

Vi følger også den unge fotografen Eccu Widing, som har alle muligheter, men ettervirkningen etter borgerkrigen gir ham ikke fred og fører ham inn i alkoholisme.

Der vi engang gikk er på alle måter en storslått roman, her trekkes store linjer. Skjebner og store følelser veves elegant inn i fotball, jazz, dagligliv, fest og tragedier i en tid og et land som ikke er langt unna, men som likevel føles fjernt og eksotisk. Kjell Westö klarer å gjøre tiden og menneskene levende for oss, og det føles vemodig når de knapt 500 sidene tar slutt.