Terningkast 5: KATTHULT: Katthult

Artikkelen er over 17 år gammel

(Bonnier Amigo) Det bærer for Katthult

DEL
Aud Ingebjørg Barstad og hennes medspillere i Elverums-gruppa Katthult har en pasjon og ambisjon som nærmest minner om Carole King og andre fullstendig tidløse poplåtskrivere og singer/songwriter-figurer fra flere tiår tilbake. Når låtene bæres frem av hovedsakelig akustiske gitarer, pluss fioliner, mandoliner og andre organiske instrumenter, begir de seg ut på et dristig løp som kan briste eller bære, avhengig først og fremst av en ofte langsomtvirkende substans i selve melodiene og av en eller annen form for magi ved utførelsen. Det har bristet for mange før dem.
Men det bærer for Katthult. Når Audis vokal løfter låtene høystemt og prydelig, opplever vi det som fortryllende annerledes i en elektronisk fiksert trikse- og mikse-tid. Dette er pen, sympatisk pop og av og til litt smårufsete rock, vel å merke milevidt unna de «irske», «skotske» og andre moderne folkrock-klisjeene. Katthult, innbiller jeg meg, har i stedet lyttet litt til alt fra Fleetwood Mac til Cock Robin, og tatt med seg et og annet godt råd på veien, som faktisk gir dem en nokså særegen sjanger- og uttrykksmessig plassering.
I en lengre fase opplever jeg dog selve låtene som litt anonyme, men utover på platen, i dens andre halvdel, skjer det et avgjørende gjennombrudd. Her blir låtene straks mer forløste, og markante spor ruller gjennom høyttalerne på løpende bånd. Aller best liker jeg den litt skranglete men ytterst stemningsfulle «As Long As You‘re Around», den typisk opp og ned-arrangerte «Nothingness», og platens mest rocka låt, «Trust Your Heart». Men også de mer stillferdige «Weaker» og «Angel» har mye for seg, mens de første singlene «I See Red» og «I Want The World To Know» er mer ordinært avrundet voksen-poprock.
Katthult har levd en litt prøvende tilværelse frem til denne første albumutgivelsen, men har allerede rukket å bli lagt merke til både her og der. Blant annet har låten «One Day» blitt brukt i den amerikanske TV-serien «Felicity».
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags