Terningkast 5: JOHN BOYNE: Gutten i den stripete pyjamasen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Oversatt av Tore Aurstad Damm

DEL

Baksideteksten på denne boka røper ingenting av handlingen, annet enn at den handler om en gutt som heter Bruno som møter et gjerde. Det vekker leserens nysgjerrighet, og den holdes ved like i løpet av bokas vel 170 sider. Boka begynner med en stor forandring i niåringen Brunos liv. Han og familien skal flytte fra Berlin, fra huset de alltid har bodd i og fra kameratene han er sammen med. Verken han eller søsteren trives i det lille huset på det nye stedet, langt unna folk. Men fra Brunos rom kan han se mange mennesker, alle i stripete pyjamaser. Det er til og med mange barn der, men mellom dem og Bruno er det et gjerde?

Gutten i den stripete pyjamasen er dypt tankevekkende. Uten at det sies, forstår vi voksne at tiden er andre verdenskrig, stedet er Auschwitz. Det løfter boka fra å bare være en historiefortelling til det mer allmenngyldige.

Hovedpersonen Brunos naivitet er etter hvert vanskelig å forstå, ja nesten irriterende. Men nettopp denne naiviteten gir tragedien i boka ekstra brodd og dybde.

Boka gir rom for egen forståelse og mening. Det er en fordel å ha noen historiekunnskaper i bakhodet før man leser, så jeg vil anslå at den passer fra elleve – tolvårsalder.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags