Ja eller nei til bom

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Eller mener du noe om den nye strekningen av Riksveg 4 forbi Raufoss. Så skriv det på en gul lapp her, oppfordrer Inger Christine Årstad og Elisabeth Lund.

DEL

Her er i denne sammenheng Vestre Toten folkebibliotek på Raufoss, der Elisabeth Lund er biblioteksjef. De gule lapper er hengt opp for publikums bruk på en utstilling om den nye veien, og det gamle og nye landskapet som er endret som en konsekvens av veiutbyggingen.

– Siden 2002 har jeg gjort et stort antall intervjuer med personer i området, om veiutbyggingen. Intervjuene er videofilmet. Og jeg har filmet landskapet rundt nyveien etter hvert som det ble endret. Noen av disse bildene vises på utstillingen. Noen direkte sitater fra det folk har sagt i intervjuene, er gjengitt her på utstillingen, forteller Inger Christine Årstad.

Hvem som har sagt hva, kommer ikke fram på utstillingen. De intervjuedes navn oppgis ikke.

Leserinnlegg og Herb

– På utstillingen er også tatt med mange av leserinnleggene som har stått i Oppland Arbeiderblad. Leserinnlegg om nyveien, bommene og høgdakjøringen. Og flere av Herbs tegninger om samme tema er med, sier Årstad.

– Vi ønsker at folk kommer hit nå, og at de gir oss sine meninger. Eller de kan gi oss tips og opplysninger om lokale navn på veistubber, stier, områder langs nyveien, fortsetter Årstad.

– De gule lappene vi får, som gjerne kan være uten skrivers navn, blir tatt vare på av Mjøsmuseet. De gule lappene blir en del av dokumentasjonen om veiutbyggingen som museet har gjort, forklarer Årstad.

Kanskje filmprogram

Filmingen og intervjuene Årstad har gjort om veiutbyggingen, er gjort for Mjøsmuseet. Alt materialet et klausulert i 80 år, det vil si kan ikke bli offentliggjort før om 80 år. Unntaket er forskere som kan få tilgang til materialet.

– Det kan hende at jeg lager et program med noen klipp fra materialet til neste år. I så fall vil alle intervjuede som blir med, bli spurt om det på forhånd, sier Inger Christine Årstad.

Utstillingen i biblioteket blir stående til begynnelsen av desember.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags