Innlandet samles på Gjøvik gård

Torill Nordraak (t.v.) og Mona Lindskog stiller ut på Gjøvik Gård.

Torill Nordraak (t.v.) og Mona Lindskog stiller ut på Gjøvik Gård. Foto:

Av
DEL

InnsendtFra lørdag 19 oktober til og med søndag 27 oktober holder to kunstnere fra henholdsvis Oppland og Hedmarks utstilling av malerier i Drengestua på Gjøvik Gård. Det blir således en av de første utstillingene i det nye Innlandets ånd som skjer på Gjøvik i disse dagene.
De to kunstnerne som stiller ut er Torill Nordraak fra Hunndalen og Mona Lindskog fra Tingnes. De to har kjent hverandre i snart 8 år gjennom deltagelse i maleklubben Paletten på Moelv og har hatt flere utstillinger sammen.
Torill Nordraak har alltid vært aktiv innen kreative fag, blant annet med lappeteknikk hvor hun var en ettertraktet kursholder. I sitt 17 år lange opphold i Belgia vant hun også en internasjonal konkurranse med et lappeteppe med natur som inspirasjon. Etter at sønnen flyttet hjem til Norge for å fortsette utdannelse der, bestemte Torill seg for å utforske malerkunsten, noe hun lenge hadde drømt om. Hun ble dermed i 2004 tatt opp som elev ved det offentlig godkjente Akademiet for bildende kunst i Overijse (BKO) i utkanten av Brussel. Her studerte hun i 5 år og lærte i tillegg til å male om kunsthistorie og kunstanalyse. En utfordring var at all undervisning i utgangspunktet foregikk på Flamsk! Dette ble imidlertid avhjulpet ved at man kombinerte flamsk, engelsk og enkelte norske ord i samtalene!
Etter endt utdanning ved BKO gikk Torill i privat lære hos den belgiske kunstneren Michel Ghinet helt fram til hun returnerte til Norge. Etter 2011 har Torill deltatt på flere kurs med blant annet Berit Viken, Jan Heinfjord og Bjørulf Dyrud i tillegg til enkelte kurs ved Nydalen Kunstskole.
I løpet av oppholdet i Belgia deltok Torill på flere utstillinger i det flamske området rundt Brussel og avsluttet oppholdet med en meget vellykket privat salgsutstilling i eget hjem. Torill har i tillegg til felles utstillinger med Mona Lindskog også hatt utstillinger på Galleri Grette i Hov i Land og Heggedal Hovedgård.
Mona Lindskog, som tidligere jobbet som dekoratør, begynte med kunstmaling i 2010. Hun var også medlem i maleklubben i Paletten i Moelv, hvor hun traff Torill. Etter det har de beholdt nær kontakt selv om Mona flyttet fra Moelv til Tingnes og Torill fra Biri til Hunndalen. På samme måte som Torill så maler Mona helst naturinspirerte bilder, men de har selvfølgelig forskjellige uttrykksformer. Mona har hatt flere utstillinger i Moelv, både separat og sammen med Torill og andre fra Paletten.
Som en kuriositet kan også nevnes at begge har deltatt aktivt i dekorasjonen av kantina til Ringsaker Industriservice i Moelv og veggmalerier i det forsvarshistoriske museet i Moelv.
Begge gleder seg til å vise fram verkene sine på Gjøvik Gård i den koselig rammen som Drengestua gir. Torill har stilt ut der tidligere, med for Mona er dette første gangen. Begge håper at publikum tar seg tid til en avstikker innom for å se vakre naturbilder.
Til åpningen på lørdag 19 oktober kl 12:00 har de også vært så heldige å få den folkekjære sangeren og musikanten Ivar Berg fra Vingrom til å synge for de fremmøtte.

Artikkeltags