Terningkast 5: INGVAR AMBJØRNSEN: Djevelens fødselsdag

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Cappelen

DEL

Djevelens fødselsdag er utgitt i forbindelse med Ingvar Ambjørnsens femtiårsdag. Den består av de tidligere novellesamlingene Sorte mor, Natt til mørk morgen og Delvis til stede, pluss den nyskrevne tittelnovellen Djevelens fødselsdag.

Det er lett å tenke at forlaget benytter en anledning til å lansere en overflødig utgivelse for å melke penger, men i dette tilfellet føles det ikke slik. De 25 novellene tar oss med i en både rå og vâr verden, som det er umulig å forbli upåvirket av.

Noveller selger dårlig i Norge, og jeg har aldri forstått hvorfor. Noveller tar kort tid å lese, og de gir ofte en mer umiddelbar opplevelse enn romanen. Ambjørnsens noveller gir ofte en uro, og det slutter aldri å overraske meg at den langhårede raddisen kan skildre både natur og mennesker med en slik innsikt og sårhet. Han tar oss med på innsiden av A4-mennesker, men det er ofte outsiderne i samfunnet som står i fokus. Handlingen i novellene varierer fra det dramatiske, groteske og burleske til det nesten stillestående med indre utvikling. Likeså varierer lengden på novellene.

Skal noen noveller trekkes fram, kan jeg nevne Nye rom og En forsiktig gutt som noe av mine favoritter. Nye rom beskriver hvordan en mann skifter tilværelse, utløst av et innbrudd i leiligheten. En forsiktig gutt tegner i løpet av noen korte sider opp en ny livsanskuelse for en ung gutt. Også tittelnovellen er god, godt oppbygd, ubehagelig og avslørende.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags