Som julekvelden på kjerringa», med undertittelen «ved en av dem», er i kveld tilbake med Ingrid Sahlin-Sveberg som programleder. Nøyaktig klokka 21.00 er hun på lufta igjen, slik hun har vært det siden 1972. Med unntak av i fjor. Da valgte P2 å ta programmet ut av sendeplanen. Men det skulle NRK-ledelsen aldri ha gjort, for stormen av protester fra sinte innringere og oppgitte brevskrivere var enorm.
Nødvendig
– Mange ringte hjem til meg og jeg opplevde at for flere av lytterne er «Som julekvelden på kjerringa - ved en av dem» et nødvendig akkompagnement til de siste gjøremål. Men samtidig tenker jeg at dette programmet kanskje er i ferd med å ebbe ut, og at jeg burde slutte mens leken er god, etter at vi er blitt to riksdekkende kanaler som må slåss om lytterne.
Ingrid Sahlin-Sveberg innrømmer likevel at alle brevene hun får fra trofaste lyttere i hektiske førjulstider gir henne inspirasjon til å holde det gående. Et slående bevis på at «Som julekvelden på kjerringa - ved en av dem» er blitt en av de mest folkekjære og tradisjonssterke programposter i radioen overhodet.
Fra begynnelsen i 1972 har programmet utviklet seg fra å være et øyeblikksprogram, der Ingrid Sahlin-Sveberg tok pulsen på det som skjedde i verden, til å bli en mer stemnings- og følelsesrelatert programpost, mens juleribben klargjøres og den første drammen inntas.
Tanker og tradisjon
– I år vil jeg gjøre meg forskjellige små tanker om julen og dens historie fra hedensk tid og fram til i dag. Det er mye rart som knytter seg til julen, sier Ingrid Sahlin-Sveberg.
Tradisjonen tro har hun gjester i sitt studio. Kjell Aukrust, Hjalmar «Hjallis» Andersen og Kjell Bækkelund er noen av dem som står på gjestelista.
Og tradisjonen tro vil «Som julekvelden på kjerringa - ved en av dem» inneholde de kjente og kjære julesangene, som Ingrid Sahlin-Sveberg har spilt til oss i alle disse årene. Det være seg «Julekveldsvisa» og den vakre argentinske julesangen «La Pelegrinacion», som forteller om Josefs og Marias vandring til Betlehem.
– Så får vi se om jeg avslutter programmet med Mahalia Jackson som synger «Silent Night». Det har jo blitt en tradisjon, det og. Men jeg har ennå ikke bestemt meg om jeg velger å gjøre det samme denne gangen, sier Ingrid Sahlin-Sveberg.