Ilden skal brenne en siste kvelden

Artikkelen er over 19 år gammel

Folket skal samles og ilden brenne på Hoffsvangen den siste kvelden på 1900-tallet. Østretotningene satser nøkternt på sin millenniumsfeiring, men tar til gjengjeld i bruk hele nyttårshelga. – Vi er spesielt stolte av opplegget med vardebrenning, som skal skje over hele landet etter idé fra oss, sier tusenårskomiteen i Østre Toten.

DEL
Østre Toten har kalt sin offisielle millenniummarkering for «1000 års helga», med arrangementer både nyttårsaften, første og andre nyttårsdag. Det starter på Hoffsvangen, bygdas tusenårssted, om ettermiddagen nyttårsaften.
Til tusenårsstedet kommer det fakkeltog, ledet av trommeslagere, fra tre kanter. Idrettslaga i kommunen har ansvaret for organiseringen av disse.

Fant på vardebrenningen
– Vi skal gjennomføre ei nøktern markering fullstendig uten bruk av fyrverkeri. Men vi satser på mye ild fra fakler og varder. Det at vardebrenning er blitt en del av tusenårsfeiringa over hele landet, etter idé fra Østre Toten, er noe vi kommer til å leve på langt inn i det neste årtusenet, sier kulturkontorets representant i tusenårskomiteen, Grethe Steensen.
Fakkeltogene skal ankomme Hoffsvangen samtidig. Der fortsetter arrangementet fra ei scene som skal settes opp mellom bautaen og gravkapellet. Her skal blant annet medvirke et forsterket Fabrikkteater, som for anledningen skal framføre et stykke med sterke visuelle uttrykk, tilrettelagt for utendørs visning, kalt «Kampen mellom det gode og det onde».

Avslutter tidlig
Fra tårnet i Hoff kirke skal det runge messingblåsere over tusenårsstedet, før et stort barnekor med 65-70 sangere entrer utescenen. Deretter skal ei 11 år gammel snøprinsesse holde apell til det nye tusenåret, før det hele avsluttes med en teatralsk tenning av varden elevene ved Hoffsvangen skole har bygget på Vangen.
– Etter arrangementet på Hoffsvangen skal det være lokale arrangementer og vardetenning ved skoler og barnehager. Alle fellesarrangementer avsluttes tidlig på kvelden, slik at folk kan konsentrere seg om sitt eget i timene fram mot midnatt.
Det eneste offentlige arrangementet ved midnatt i Østre Toten er midnattsgudstjenesten i Hoff kirke. De to siste minuttene før midnatt skal foregå i stillhet.

Nyttårskonsert
Første nyttårsdag blir det nyttårskonsert i Østre Toten kulturhus på Skreia. Alle voksenkorpsa i kommunen slår seg sammen til et stort korps, med Eldar Nilsen som dirigent, og framfører «Dansemusikk gjennom tidene». De har med seg dansere på scenen, som vil vise alt fra can can og disco til wienervals og pols. Viggo Sandvik skal være med som konferansier, og ordfører Tor Finstad kommer for å hilse bygda i det nye tusenåret, og i foajeen blir det musikk ved Lensbygda Trekkspillklubb.
– Dette blir en tradisjonell konsert i en avslappet form og tone, sier Grethe Steensen.

Moro i snøen
Andre nyttårsdag blir det skileik og akebrettkjøring for hele familien i skileikanlegget i Karidalen, med Østre Toten skilag som arrangør.
– Her blir det vilt kaos for ungene, med varierte aktiviteter på snøen, og servering av spekemat, flatbrød og gløgg, sier Tom Larsen i skilagets arrangementskomité.
Kraby-speiderne skal delta med egne oppgaver under arrangementet, det blir hestekjøring for barn, og ei toradergruppe dukker opp for å underholde. Det blir mulig å få låne ski og akebrett for dem som ikke har med seg slikt utstyr. Og dem kan det bli en del av, for flyktningene i Østre Toten, både de som bor i det statlige asylmottaket og de som er bosatt i kommunen, er spesielt invitert til å delta. Mange av dem har aldri stått på ski eller sittet i et akebrett.

Solidaritet
Etter to-tre timers moro i Karidalen, fortsetter arrangementet i kulturhuset på Skreia. Der skal flyktningene diske opp med sine nasjonalretter og framføre sang og musikk fra sine hjemland.
– Denne dagen skal stå i solidaritetens tegn, og blir i likhet med alle de andre aktivitetene våre i nyttårshelga et løssnipparrangement. Og vi mener vi har fått til et godt, men nøkternt program for feiringen, sier Grethe Steensen.
Totalt koster tusenårsfeiringen i Østre Toten 225.000 kroner, hvorav snaut 200.000 kroner tas fra kommunekassa. Også «Åpne sanser», som ble arrangert på Kapp melkefabrikk sist sommer, og et arrangement 25. juni 2000 inngår i tusenårsfeiringen i Østre Toten.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags