Terningkast 4: IDA JESSEN: ABC

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Oversatt av Tor Tveite Cappelen

DEL

Ungkaren Joachim lever et rolig liv, der jobb, leiligheten og sommerhuset er hovedingredienser. Så møter han Susan, liten, svarthåret og med skrå øyne. De forelsker seg, og Joachim blir reservefar for Susans datter Ditte. Faren sin møter Ditte aldri lenger, og Susan har også et anstrengt forhold til familien sin. Så blir Susan gravid, og de får en sønn. Joachim er oppover ørene forelsket i den lille sønnen, men Susan blir stadig mer av et mareritt. Uansett hva Joachim gjør, er det galt, enhver samtale blir en krangel. Da de flytter fra hverandre, blir hun virkelig en hunndjevel.

Det er ubehagelig å lese om Susan og Joachim. Han er irriterende initiativløs, hun er egoistisk, manipulerende og på grensen til det psykopatiske. Begge er satt på spissen, likevel kan de fleste kjenne igjen noe fra sitt eget samliv her.

Fra første stund vet vi at det kommer til å gå galt, og det blir virkelig ille. På et vis blir det likevel spennende, man må lese videre – skal det da aldri snu seg så Susan får som fortjent?

Danske Ida Jessen skildrer verdens ondeste skilsmisse tett og rett fram. Selvfølgelig er det overdrevet, og den siste dramatiske episoden i boka virker litt malplassert, men likevel maner boka til ettertanke og kanskje litt ubehagelig selvrefleksjon. Hvis man tør.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags