Terningkast 5: HOWARD ZINN: USA. Folkets historie

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Oversatt av Morten Hansen Oktober

DEL

Historieprofessoren Howard Zinn kom i 1980 med boka USA. Folkets historie, der han systematisk viser uretten som er begått av USAs maktelite. Den har etter hvert blitt en klassiker, og forlaget Oktober gir den nå ut igjen med nyskrevne kapitler om Clintons regjeringstid og kampen mot terrorisme.

Howard Zinns prosjekt er storslått, og det har boka også blitt. Den loser oss gjennom 500 års grusomheter, fra de hjerteskjærende overgrepene mot indianerne til bombingen av sivile uskyldige under dekke av å krige mot terror. Mellom disse historiske ytterpunktene ligger velkjente temaer som slavehandel, borgerkrig, kampen for å organisere seg, borgerrettsbevegelsen, krigene mot Vietnam og Korea, for å nevne de mest kjente sakene. Det er et vell å ta av av harde skjebner og urettferdighet.

Zinns postulat er at USA egentlig ikke er et land, men et påskudd makthaverne har brukt for å styre med hard hånd. På grundig og faglig vis plukker han fram hundrevis av eksempler for å vise hvor skjørt landet er, hvor stor misnøyen er. Det er ingen grunn til å trekke hans faglige dyktighet i tvil, men Zinn snakker dessverre i store bokstaver, han hamrer inn slik at det blir overtydelig. Ensidigheten er også den vanligste innvendingen mot Zinns bok. Men la det ikke være tvil om at den på et utmerket måte viser verden baksiden av "the American dream", et USA vi sjelden hører om, og som historiebøker flest nevner pliktskyldigst og summarisk. Zinn har engasjementet og fagligheten som skal til for å skrive en slik koloss av en bok.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags