Gå til sidens hovedinnhold

Hør de første tonene fra Innlandet Filharmoniske Orkester

Artikkelen er over 8 år gammel

Se video!

Det er fredag formiddag i Moelvenhallen. Midt på ei grønn håndballbane står Gjøviks kulturskolerektor Aagot Stoltz Meyer og Eidsivas markedsdirektør Maren Kyllingstad.

Praten går om stortingsrepresentanter og politisk forankring. Rundt dem rigger 69 musikere seg til. Om noen minutter blir babyen deres født: Innlandet Filharmoniske Orkester.

Navneskifte

Gjøvik Sinfonietta skiftet fredag navn til Innlandet Sinfonietta. Med utvidet besetning er de Innlandet Filharmoniske Orkester.

– Dette er en milpæl! sa Stoltz Meyer.

Eidsiva er en av sponsorene til prosjektet. Til sammen er det hentet inn 600.000 kroner i sponsormidler.

– Dette handler også om bokvalitet og bolyst, sa Maren Kyllingstad.

– Hvorfor skal ikke Innlandet ha det samme som resten av landet?

Skjebne

Dirigent Olaf Henzold ledet orkesteret gjennom sine første toner, fra Giuseppe Verdis opera La Forza del destino, som passende nok kan oversettes til Skjebnens makt.

Overtro i enkelte operamiljøer sier at det hviler en forbannelse over La forza del destino. Luciano Pavarotti unngikk operaen av denne grunn. Vi får tro at musikalsk overtro ikke får betydning for orkesterets planer om en plass på statsbudsjettet.

Flere sjangre

Det var til tider vanskelig å høre hva som ble sagt i kakofonien av musikere som varmet opp og stemte sine instrumenter. Aagot Stoltz Meyer, som er daglig for prosjektet, orkestersjef Einy Langmoen og kunstnerisk leder Atle Sponberg så ikke ut til å ha hvilepuls i minuttene før øvingen startet.

– Hva vil dette koste?

– Det er vanskelig å si, sa Stoltz Meyer.

– Vi ønsker oss en grunnstamme på 20 musikere, og muligheter til å hente flere ved behov. Ti til femten milloner, kanskje. Det viktige er kunstnerisk fleksibilitet, at vi kan dekke flere sjangre med ulike besetninger.

– Hvem skal betale?

– Vi håper på et spleiselag mellom stat og fylkene, sa Stoltz Meyer.

Planer

Søndag spiller Innlandet Filharmoniske Orkester en gratiskonsert på Domkirkeodden, med sangerne Ekaterina Siurina, Rachel Willis-Sørensen, Olga Busuioc, Ingebjørg Kosmo, Charles Castronovo, Henrik Engelsviken, Yngve André Søberg og Musa Ngqungwana. Arve Tellefsen og Tom Ottar Andreassen (fløyte) er solister.

– Vi har planer om en konsert i september med brødrene Gimse, Beethovens 5. i oktober med Ronni Le Tekrø som solist og julekonserten blir Bachs juleoratorium med Vestoppland kammerkor, sa Stoltz Meyer .

Kommentarer til denne saken