Gå til sidens hovedinnhold

Hjell brenneri får stadig bedre helse

Artikkelen er over 14 år gammel

– Målet i sommer er å få lagt nytt tak med papp, og murt opp igjen toppen av pipa, sier Staale Svindland om brenneribygningen i Totenvika fra 1867.

Inntil for tre uker siden så det ikke ut til at så mye restaurering var gjort på bygningen, for da ble nesten hele taket tatt ned. Men sannheten er at det er nedlagt veldig mye arbeid siden høsten 2005, da Norsk kulturminnefond bevilget en halv million kroner for å redde bygningen.

– Det er drenert rundt her. Tidligere rant vannet rett inn i bygningen. Nedre del av flere vegger besto av råttent tømmer. Det er fjernet, vi har støpt fundament der i stedet. Samtidig ble noen yttervegger jekket opp, de hadde sunket en del. Dette er arbeid som ble gjort høsten 2006, forteller Svindland.

30 tonn ble fjernet

– Fra påsketider og utover i fjor tok vi ut mye hønsemøkk, løst materialer og mye stein og puss som lå rundt pipa i første etasje. Ikke minst var det mye arbeid på få ut støp som var lagt oppå plankegulvet i andre etasje. Vi tok vel ut mellom 25 og 30 tonn, sier Staale Svindland.

Men det var altså tidligere i sommer at forbipasserende på Riksveg 33 kunne se at det salryggede taket med en endevegg i kraftig bue, var i ferd med å bli fjernet.

Gjenbruk av 7000 taksteiner

– Rundt 7000 taksteiner var hele og skal legges opp på nytt, etter at de er vasket og impregnert. Rundt 3000 taksteiner måtte kastes, de var ødelagt. To tredeler av takkonstruksjonen måtte rives, det kunne ikke brukes videre. Nye takstoler er bestilt lokalt, og er levert. Og endeveggen som var så buet, har rettet seg nesten helt opp igjen, forteller Svindland, som sammen med Lisbeth Walbye kjøpte eiendommen med brenneri og bolig (tidligere offentlig bad) i 2005.

– Nå holder vi på med å få langveggene på brenneriet like høye, det er nesten 20 cm i høydeforskjell på dem. Deretter skal takstoler på plass, og tak med papp legges. Og så må den øverste meter eller to av pipa tas ned, og mures opp igjen. Nå ser det ut til steinen øverst ligger noe løst. Målet i sommer er å gjøre første kapittel av restaureringen, nemlig å redde bygningen. Men arbeidet har gått litt seint på grunn av alt regnværet i sommer, sier Svindland.

Fortsatt like artig

– Fortsatt like artig med prosjektet?

– Ja, det er like artig. Men det tar tid. Og nå som prisene på materialer har steget så kraftig, får vi jo mindre igjen for pengene, svarer han.

Tilskuddet fra Norsk kulturminnefond forutsetter et like stort økonomisk bidrag fra eier, altså en halv million kroner. Denne samlede kapital er ennå ikke brukt opp, men det begynner å nærme seg. I sommer har han engasjert tre personer til restaureringen.

– Mange venner og kjente har bidratt også, legger Svindland til, som forteller at han selv har brukt om lag 2500 arbeidstimer på brenneriet så langt.

– Mesteparten av fritida på hverdager og helger er tatt i bruk, sier han.

Målet med hele prosjektet er å få en bygning som er pen på utsida, og et fornuftig bruksnivå inne, ifølge eieren. Så kan huset etter hvert romme et hobbyrom, kanskje et atelier, et samlingssted for folk i området, og mulig mye mer.

– Og er det noen som har gamle bilder av bygningen og aktiviteten rundt her, så vil jeg gjerne få lov til å lage kopier av dem, legger han til.