Det er nå 50 år siden bygdekvinnelagene på Hadeland startet restaureringen av Steinhuset på Granavollen.

Ikke to misunnelige søstre

Det er også 42 år siden Sven Rosborn startet å studere Steinhuset og Søsterkirkene. Bokutgivelsen foregikk sammen med bygdekvinnelagene på Steinhuset som ble hedret for sitt arbeid.

42 år høres kanskje lenge ut, men i forhold til Steinhuset og Søsterkirkene som ble bygget på 1200-tallet er ikke 42 år veldig lenge.

Sven Rosborn har gjort en formidabel god jobb, og det vi i dag vet om de ærverdige bygningene på Granavollen står i boka til Rosborn. Hendelser før middelalderen er lite dokumentert, derfor har det vært vanskelig å hente inn sikre kilder, og mye er fortsatt spekulasjoner. Uansett er en ting sikkert: det var ikke to misunnelige søstre som måtte ha hver sin kirke på Granavollen.

Var kloster

– Vi har funnet et dokument som sier at Cistensienserne kom til Hamar bispedømme på slutten av 1100-tallet og bygde et kloster. Derfor er jeg veldig sikker på at søsterkirkene har vært et kloster, sier Rosborn.

Hva med Steinhuset?

– Mest sannsynlig ble huset brukt av høytstående menn med stor innflytelse. Vi vet blant annet at prosten Bård som var den mektigste prosten i Gran på 1200-tallet brukte Steinhuset. Han fikk besøk av kongen i Norge på den tiden, Håkon Håkonsen.

Dessuten finner vi Scandinavias eldste bevarte toalett her i Steinhuset, forteller Rosborn.

Bygdekvinnelagene fikk også stor oppmerksomhet. Sommeren 1964 begynte de med restaureringen av Steinhuset som var i forfall og var ferdig åtte år senere.