- Jeg digger denne plassen her! Det er så fint her. Og så har vi hatt det så moro med alt vi har gjort her. Det ble tunga på vektskåla da vi vurderte om vi skulle satse videre med Skvulp, sier Gustav Nilsen i U.T. Pils, som i sommer passere 24.000 billetter til sommershowet Urbane Totninger.

3000 publikummere

Todagersfestivalen Skvulp ble født av samme arrangør i strandkanten ved båthavna på Kapp første helga i august i fjor. Rundt 1500 publikummere trosset plaskregn for å få med seg blant andre Hellbillies på fredagen, og tilsvarende antall koste seg med solskinn, Veronica Maggio og ekte festivalstemning på lørdagen.

– Vi ønsker å skape festivalstemning som passer totensk lynne og uttrykk, men vil også gi publikum noe å strekke seg etter, sier prosjektleder Ketil Hvindenbråten, som i år kan by på blant andre Staut 4. august, Vinni og LidoLido 5. august.

Pønkrock og bluegrass

Onsdag kompletterte Skvulp årets program med tre nye navn til plakaten.

– Blood Command var Spellemanns-nominerte i rockeklassen i fjor. Dette er det røffeste vi presenterer i årets program. De spiller selvfølgelig på lørdagen, som er pop- og rockdagen under Skvulp, reklamerer Hvindenbråten. Bluegrassbandet Lucky Lips ble kåret til #1 European Bluegrass Band 2012 under European World Of Bluegrass-festivalen i Nederland.

– De høster ekstremt mye skryt, og passer kjempefint inn i fredagens program med sin country- og rootsmusikk, synes Hvindenbråten.

En gammel drøm

Gustav Nilsen får også en drøm oppfylt under festivalen. Nachspielbandet på lørdagen er det blodferske Scoundrel Days, som er Norges eneste kjente a-ha-tributeband – med Nilsen bak mikrofonen. Ideen ble født etter at Aha-fan Nilsen sto på scena under en komikveld på Rockefeller som Morten Harket med fullt band.

I tillegg kommer navn som blant andre Unni Wilhelmsen, Superfamily, Lewi Bergrud, Humming People, Marius Beck og Hege Øversveen. Arrangørene sier billettsalget og forhåndsinteressen ligger på et helt annet nivå i år enn i fjor.

Helt vill suksess

Nilsen har litt problemer med å ta inn U.T. Pils' utrolige suksess i båthavna på Kapp.

– Samtidig blir det veldig virkelig når vi har 900 inne i teltet her med Urbane Totninger hver kveld, Det er helt vilt, konstaterer Nilsen, som håper Skvulp også vil dra tusener til stedet i årene som kommer. I år er målsettingen 2000 besøkende hver dag. I femårsplanen er målet 5000 per dag.

– Vi er opptatt av å bygge stein på stein og vil skape et arrangement som har en verdi i seg selv. For festivaler er ikke noe en driver med for å tjene masse penger, påpeker Hvindenbråten.