Så er det slutt. Vår elegante venn, vinskjønneren, gourmeten, restauratøren og kryptologen Fredric Drum har løst sin siste krimgåte sammen med sin koleriske Kripos-onkel Skarphedin Olsen. Dermed er forfatteren Gert Nygårdshaug vel i havn med tiende og siste bok i en krimserie som har vært med på å skape norsk litteraturhistorie. Og alle vi Fredric Drum-tilhengere kan lukke denne siste boka med et vemodig sukk. Snipp, snapp snute – eventyret er altså ute.

For denne krimserien har vært et lite eventyr, unorsk og uhverdagslig som den har vært med den forfinede superhelten i alvorlig trøbbel i de mest eksotiske miljøer. Løsningen har aldri vært å bruke action og rå makt. Nei, her har forfatteren spilt virtuost på naturvitenskap, mat- og vinkunst, gammel kulturhistorie og overleverte kryptiske meldinger fra tidligere sivilisasjoner. Mens det til tider rå og sadistiske kriminelle spillet rulles opp, leder Drum oss inn til ny kunnskap og ny erkjennelse i den vanskelige balansegangen mellom det mytiske og det realistiske.

Rødsonen foregår i fuktig hete og lovløse tilstander i en liten havneby i Ny-Guinea. En norsk regnskogaktivist blir funnet hodeløs i kaiområdet. Den norske etterforskeren som blir sendt need for å oppklare mordet, lider samme makabre skjebne. Da er det Skarphedin Olsen trer i kontant aksjon insisterende på at nevøen Fredric Drum må være med på laget. I en sydende blanding av fuktig hete, korrupsjon, grådighet og primitiv brutalitet avdekkes forbrytelsen lag for lag, og det spares så visst ikke på konfekten. En sagarbeider som trykker desperat på nødknappen idet et menneske bundet til en tømmerstokk nærmer seg sagbladet, villsvinkamper der mennesker blir en del av kampen, innfødte med filte tenner og morderhensikter og mystiske rongo-inskripsjoner fra stammefolkene inne i rødsonen i regnskogen. Det damper av Nygårdshaugs fortellerkunst.

På elegant vis har han fått samlet trådene fra sine tidligere bøker i serien. Fredric Drums endelige skjebne synes på en merkelig måte logisk og riktig. Vi røper ingenting, overlater bare vår helt til leseren der han innledningsvis ligger i dyp koma på psykiaterens behandlingsbord. Tre blafrende grønne linjer på overvåkingsskjermen viser at han huser tre personlighetsnivåer dypt der nede i underbevisstheten. Hvem er han egentlig? Gert Nygårdshaug legger ut sine spor i en handling spekket av intrikate intriger og gåtefulle gåter. Her er det bare å sette i gang og lese. Du kan glede deg!