Gerd Nyland (85) gir ut bok nummer 15

På Eggehaugen 17nde Mai 2019

På Eggehaugen 17nde Mai 2019 Foto:

Av

Gerd Nyland hilser sine lesere i anledning hennes nye bok «Småstubber»

DEL

Innsendt Noen av dere har kanskje lest fortellinger eller dikt som har vært publisert i avisen Hadeland eller Oppland Arbeiderblad i løpet av de ti åra jeg har vært en aktiv skribent.

Bok nummer 15 heter «Småstubber» og er en slags fortsettelse av den forrige som jeg ga ut i 2018. Den består av 48 innlegg som har vært publisert i Oppland Arbeiderblad. Tegneren HERB har illustrert de fleste på en treffende og morsom måte.

Fortellingene er skrevet på hadelandsdialekt og er basert på opplevelser jeg har hatt i barndom, ungdomstid og som voksen. I flere har jeg også inkludert historiske og politiske refleksjoner om hendelser i fortida eller i nyere tid.

Som dere ser fra omslagspermen har boka et variert innhold.

Den første tegninga er fra ei huldrehistorie i området Hennung – Åstjern. Jeg har en livlig fantasi og har tenkt meg hvordan en Hennungkar traff ei vakker huldrejente som han etter hvert giftet seg med. Bryllupet ble høytidelig og vakkert og endte med at huldrejenta ble kvitt rompa!

Tegning to forestiller vasstjoning før i tida. Det er tanta mi som strever for å få hentet vatn tel forsamlingslokalet Folkvang på Jaren. Der bodde hun og kusina mi i et bitte lite husvære oppunder mønet. For å få tak i vatnet, måtte hun gå ned en bratt bakke, så krysse vegen og gå over et gardstun for å hente den dyrebare væska. Det var litt av en jobb å få tunge vassbytter oppattover bakken og inn i diverse rom i den store bygningen.

Tegning tre viser nåtidas Presidentpar. Innlegget handler om president Trumps tvilsomme omgang med sannheter og hans frekke, ubehøvlede språkbruk. I noen politiske refleksjoner sammenligner jeg den nåværende med tidligere presidenter jeg har opplevd, eller lest om, i tida jeg sjøl bodde i USA.

Tegning fire er fra en roman jeg skrev i 2004. Den heter «Tilfeldigheter i krig, fred og kjærlighet»
Utdraget er et brev en gutt i Norge fikk fra en slektning i Tyskland etter Krystallnatta i november 1938. Brevet beskriver hvordan jødene ble behandlet den grusomme natta, og hvordan mange endelig ble klar over faren ved å være annerledes i Hitlers og nazistenes maktposisjon.

Håper dere har blitt inspirert til å lese de andre interessante og morsomme «stubba» mine.

Boka er å få kjøpt i Brandbu Bokhandel, eller direkte fra meg.

Gerd Nyland.

Artikkeltags