Anki King er på hjemmebesøk, i forbindelse med utstillingen i Oslo som åpner torsdag 11. januar. Hun er klar for sin andre separatutstilling på norsk jord. For litt over tre år siden stilte hun ut bilder hun hadde malt av MC-folket i Soppen MC på Brandbu.

Bildene hun presenterer denne gang har fått samletittelen "Search".

– De handler om søken. En søken etter mange ulike ting, etter menneskelighet og om det å finne seg selv, sier Anki King, eller Ann Kristin Laugerud – som hadelendingene kanskje kjenner henne best som.

– Det er arbeider som strekker seg over litt tid, og de er ikke malt spesielt for denne utstillingen, tilføyer hun.

Newyorker

Oppland Arbeiderblad møtte Anki King i hennes atelier i bydelen Queens i New York i juni i sommer. Atelieret ligger i et gammelt industrilokale og huser mange kunstnere innen mange ulike sjangere. Området er spesielt godt kjent for veggkunstnerne i kunstnerkollegiet 5 pointz. Og bygningen har et av de mest omfattende samlinger graffitikunst på utendørs vegger og tak i verden.

– Et flott sted å arbeide, det er alltid andre kunstnere der, sier Anki.

I tillegg til å arbeide som kunstner jobber hun som daglig leder på "The Art Student League", en undervisningsinstitusjon for kunstnere sentralt på Manhattan. Men hun håper at hun kan bruke det meste av tiden framover på bare egen kunst.

Hun begynte sin karriere på utstillingsfronten med å bli antatt til Høstutstillingen i Kunstnernes Hus i Oslo 1996 og har senere deltatt på mange større utstillinger, de fleste i USA. Nå har hun blant annet et bilde på en utstilling på Las Cruces master of art i New Mexico, der temaet går på malerier malt etter USAs 11. september. Til våren åpner hun en separatutstilling i Philadelphia i Pennsylvania.

Vant til USA

Anki King bruker mye seg selv som modell i bildene sine, men det er ikke rene selvportretter for det.

– Jeg er jo lett tilgjengelig som motiv, sier hun.

Hun bruker motivet av seg selv som et utgangspunkt for det hun vil male. Bildene er innen den ekspresjonistiske stilen og hun bruker gjerne store pensler som gir grove strøk. Bildene er i både akryl- og oljemaling.

– Jeg prøver å ikke planlegge så mye. Det er impulsive bilder som ofte kommer i grupper. Det går på en måte av seg selv, men jeg gjør ofte grupperingen etterpå også, en gathering – slik som denne gang, sier hun.

– Det er veldig viktig for meg at det er ærlige bilder, legger hun til.

Hun reagerer selv negativt på bilder når det ikke er åpent og føles ekte fra kunstneren.

Nå er hun veldig spent på hvordan folk i Norge vil reagere på hennes bilder.

– Jeg er vant til å stille ut i USA og vet litt hva de pleier å si om kunsten min, men dette blir veldig spennende, sier Anki.

Hun har lyst til å stille ut mer i Norge og har også planer om å være i hjemlandet i større perioder på somrene og leter etter et landsted. Dette norgesbesøket avsluttes et par dager etter utstillingsåpningen torsdag, men utstillingen skal stå helt til 4. februar.

– Det er søsteren min som skal ta ned bildene, men jeg håper jo på at det ikke blir så mye arbeid, og at bildene heller blir solgt, avslutter Anki King med et smil.